Pyszny domowy paprykarz szczeciński. Przepis na zdrowy dodatek do kanapek

0
4103

Niemal każdy z nas choć raz w sklepie sięgnął po paprykarz szczeciński. Niestety, niezależnie do jakiego sklepu się wybierzemy, często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Warto więc przygotować tę pastę na kanapki w domu, z naszego łatwego przepisu. Sprawi on, że ten dodatek śniadaniowy będzie nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy i pożywny.

Paprykarz szczeciński to pasta ze zmielonego mięsa rybiego z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Każdy, kto lubi ten smak, choć raz powinien wypróbować przepis na domowy paprykarz. Nie potrzeba do tego wielu składników, a i wykonanie nie należy do skomplikowanych. Już pierwszy kęs sprawi, że nie będziesz chciała więcej kupować go w sklepie!

DZISIAJ GRZEJE:  Sos Tzatziki w Twoim domu. Przepis na szybki ogórkowy sosik idealny do obiadu i na grilla
DZISIAJ GRZEJE:  Schab po bałkańsku z ryżem - przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie

Składniki na paprykarz szczeciński:

W naszym domowym przepisie na paprykarz wykorzystamy mięso z wędzonych makreli, które bogate są w fosfor, magnez, potas, sód i wiele witamin. Regularne spożywanie tej ryby korzystnie wpływa na budowę kości i zębów, a oprócz tego wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiega chorobom serca. Jednak paprykarz szczeciński możemy również zrobić z dodatkiem innych ryb, jak na przykład pstrąg czy morszczuk.

  • 2 torebki ryżu (200 gram)
  • 2 średnie makrele wędzone (600 gram)
  • 3 cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki (250 gram)
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki soli + sól do gotowania ryżu
  • ½ łyżeczki pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowy przepis na sałatkę berlińską. Pyszne danie ze składników, które masz w domu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

Paprykarz szczeciński – przepis krok po kroku:

Krok 1. Zanim przystąpimy do przygotowania paprykarza, najpierw musimy obrać mięso z ryby, a następnie dokładnie oczyścić je z ości. Potem rozdrobnij mięso na jeszcze mniejsze kawałeczki.

Krok 2. Nalej do garnka wody, dodaj trochę soli i całość zagotuj, następnie włóż do środka dwa woreczki białego ryżu i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.

Krok 3. Obierz cebule i marchewki. Potem cebule drobno posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie paszteciki z mięsem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanki na zwykłym chlebie - są pyszne i sycące. Koniecznie musisz ich spróbować, to prawdziwy HIT

Krok 4. W dużym garnku podgrzej 6 łyżek oleju, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut na średniej mocy palnika. Potem dodaj również starą marchew i całość chwilę podsmaż.

Krok 5. Aby przygotować jak najlepszy paprykarz szczeciński wlej do garnka z warzywami szklankę bulionu warzywnego. Następnie wymieszaj wszystkie składniki, a garnek przykryj pokrywką. Całość gotuj przez około 15 minut, aż do momentu gdy marchewka będzie miękka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pieczarki w serowej "skorupce" - smaczna i szybka przekąska
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pasztet z cukinii - jest naprawdę bardzo dobry. Koniecznie musisz go zrobić w domu

Krok 6. Do garnka z warzywami dodaj mięso z makreli i ugotowany wcześniej ryż, następnie 5 łyżek koncentratu oraz wszystkie przyprawy. Warto jednak nie wsypywać całego ryżu od razu, a dodawać go powoli, bowiem, niektórzy wolą gdy jest go w paprykarzu nieco mniej. Ilość przypraw również dobierz według własnego smaku.

Krok 7. Paprykarz szczeciński jest gotowy – możesz go jeść od razu po przygotowaniu lub najpierw schłodzić w lodówce. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe stripsy jak z KFC - prosty i szybki przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska
DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here