Przepyszny sernik gotowany w biszkopcie orzechowym nie raz gościł na moim stole, a co najważniejsze, nie raz jeszcze będzie tam gościł. Jest rewelacyjny nie tylko z wyglądu, a wygląda nieziemsko apetycznie, ale również smakuje bosko. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, co sprawia, że każdy może go wykonać bez problemu. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Uwielbiam piec ten sernik. Wiśnie, których używamy do tego przepisu na pyszny sernik gotowany w biszkopcie orzechowym, dodają mu niesamowicie rewelacyjnego smaku. Biszkopt orzechowy, który pieczemy jest wręcz obłędny i idealnie komponuje się z masą serową i wiśniami w galaretce. Polecam ten domowy przepis!
Składniki na sernik gotowany w biszkopcie orzechowym – przepis
Do przygotowania ciasta użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 100g orzechów mielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 200g masła
- 1 szklanki cukru
- 4 jajka
- 150g mleka
- 3 budynie waniliowe
Składniki na wiśnie w galaretce:
- 700g wiśni lub innych owoców
- 1 galaretka
Wykonanie sernika gotowanego w biszkopcie orzechowym – przepis:
Krok 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukru. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 2. Przygotowaną mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ją ze zmielonymi orzechami i delikatnie mieszając, stopniowo dodajemy składniki suche do masy.
Krok 3. Biszkopt przelewamy formy o wymiarach 24 x 29 cm i pieczemy w temperaturze 180*C do tzw. „suchego patyczka” ok. 30 – 40 min. Po ostudzeniu przekrajamy na dwie części.
Krok 4. Masło wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku i dodajemy ser, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia.
Krok 5. Mleko wraz z budyniami i jajkami miksujemy, a następnie dodajemy do masy serowej i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez chwilę dokładnie mieszając i odstawiamy z ognia.
Krok 6. W rondelku wiśnie gotujemy kilka minut, a następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę.
Krok 7. Jeden blat biszkoptu układamy na dno blaszki i lekko go nasączamy (czym kto lubi), ja nasączyłam herbatą, ale może to być również zagotowana woda.
Krok 8. Na nasączony blat biszkoptu wylewamy połowę masy budyniowej, następnie kładziemy drugi blat i również lekko nasączamy. Wylewamy resztę masy.
Krok 9. Na masę serową wykładamy wiśnie, a następnie wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>