Orzechowiec na biszkopcie to bardzo pyszne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Jest uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Pyszna polewa czekoladowa, pod którą kryją się przepyszne warstwy orzechowca, sprawia że sięga po to ciasto każdy. Przygotowanie tego ciasta zajmuję troszkę czasu, ale zdecydowanie warto, gdyż jego smak jest obłędny.
Orzechowiec jest ciastem, które uwielbia cała moja rodzina. Jest przepyszne, a do tego wygląda niesamowicie. Jestem pewna, że na zbliżające się święta, nie zabraknie go na moim stole. Już nie raz zostałam poproszona o przepis, gdyż smakuje naprawdę bosko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki na orzechowiec na biszkopcie – przepis:
Do przygotowania tego przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml oraz formy o wymiarach 25 x 35 cm.
Składniki na warstwę orzechową:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
- 800 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżka kaszki manny
- 300 g masła, temp. pokojowa
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
Składniki na nasączenie:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- Słoiczek konfitur wiśniowych.
Wykonanie orzechowca na biszkopcie krok po kroku – przepis:
Krok 1. Mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy orzechy.
Krok 2. Białka w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z szczyptą soli na sztywną masę. Gdy masa będzie sztywna, na koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukru.
Krok 3. W kilku mniejszych porcjach dodajemy orzechy zmieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość bardzo delikatnie, tak aby piana nie opadła. Całość wykładamy do formy i pieczemy w temperaturze 160* C przez ok. 45 – 50 min.
Krok 4. Upieczoną warstwę orzechową studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. ostudzony blat owijamy szczelnie folią spożywczą.
Krok 5. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka miksujemy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie w kilku niewielkich porcjach dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki i mieszamy delikatnie do ich całkowitego połączenia się.
Krok 6. Biszkopt pieczemy w identycznej formie, w której piekliśmy warstwę orzechową. Masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 175*C przez ok 35 – 40 min do tzw. „suchego patyczka”. Następnie po upieczeniu nasączamy go herbatą z dodatkiem cukru i cytryny.
Krok 7. 600 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, kaszą manną oraz wanilią. Do reszty mleka dodajemy dwa opakowania budyniu oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 8. Roztwór z mleka, budyniu i żółtek wlewamy do rondelka, a następnie wlewamy do zagotowanego mleka i bardzo dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Gotujemy do momentu powstania gęstego i jednolitego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 9. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, a następnie cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.
Krok 10. Dno blaszki wykładamy nasączonym biszkoptem, a następnie smarujemy go konfiturą wiśniową i rozprowadzamy połowę kremu. Przykrywamy krem warstwą orzechową i rozprowadzamy drugą połowę kremu.
Krok 11. Na sam koniec przygotowujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do czasu połączenia. Schłodzoną polewą polewamy wierzch ciasta, a następnie odkładamy je do lodówki.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>