Przepis na śmietanowiec – puszysty i lekki niczym chmurka. Ciasto z 4 składników

0
136549

Śmietanowiec jest pysznym deserem, który nie wymaga dużej ilości czasu w przygotowaniu. Wykonuje się to ciasto w mgnieniu oka. Sprawdza się idealnie jako deser po obiedzie czy po kolacji. Jego zaletą jest to, że żadna pociecha się mu nie oprze. Przepis jest bardzo prosty, więc jestem pewna, że poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Śmietanowiec jest bardzo lekkim ciastem, które dosłownie uwielbia każdy. Jest to przepis, który od dawna gości w moim domu. Nie potrzeba do jego wykonania wielu składników, przez co jest na każdą kieszeń. Pyszne kostki galaretki obtoczone puszystą masą, aż rozpływają się w ustach. Polecam przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie
DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa

Składniki na śmietanowiec – przepis

Do wykonania tego przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml oraz tortownicy o średnicy 24 cm.

  • 5 galaretek owocowych o różnych smakach
  • 5 szklanek wrzątku
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • ok. 60 g biszkoptów
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie śmietanowca krok po kroku – przepis:

Krok 1. Do trzech misek wysypujemy po jednym opakowaniu galaretki (w pierwszej misce miałam galaretkę brzoskwiniową, w drugiej truskawkową a w trzeciej agrestową).

Krok 2. Do każdej miski wlewamy całą szklankę wrzątku wody i dokładnie mieszamy do momentu, gdy żelatyna się dokładnie rozpuści (galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej).

Krok 3. Dobrze rozpuszczone galaretki odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki stężeją, kroimy je w kostkę i z powrotem wkładamy do lodówki.

Krok 4. Dwie pozostałe galaretki o jasnym zabarwieniu (użyłam krystalicznej i cytrynowej) wsypujemy do miski i zalewamy 500ml wrzątku. Całość dokładnie mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone. Zawsze wychodzi przepyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję

Krok 5. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30% wyjmujemy z lodówki i przelewamy do wysokiej miski (można dodać śmietan fix lub łyżkę cukru pudru).

Krok 6. Śmietankę szybko miksujemy na wysokich obrotach do momentu, w którym powstanie nam sztywna masa. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo szpatułką do wystudzonej galaretki, która jest jeszcze płynna.

Krok 7. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Całość mieszamy. Dno formy wykładamy biszkoptami i zalewamy masą. Wyrównujemy wierzch szpatułką i ciasto wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężało.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit
DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here