Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc warto zaopatrzyć się w sprawdzone przepisy, które zawsze dadzą nam pyszne wypieki. Czas przed wielkanocny dla wielu z nas jest czasem szukania przepisów, także polecam wam przepyszną babkę wielkanocną. Zawsze wychodzi idealna i co roku gości na moim wielkanocnym stole. Babka wielkanocna jest tradycją, o której nie można zapomnieć w czasie świąt.
Moim ulubionym wypiekiem, który zawsze króluje u mnie w domu na święta, jest babka wielkanocna. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony. Piekę babkę już od wielu wielu lat. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się przepysznym ciastem w święta wielkanocne!
Składniki na babkę wielkanocną – przepis:
Do przygotowania babki wielkanocnej użyłam formy o średnicy 23 cm z kominem.
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 4 średnie jajka
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie babki wielkanocnej krok po kroku – przepis:
Krok 1. 200 g mąki pszennej tortowej przesiewamy do dość dużej miski, a następnie do tej samej miski przesiewamy przygotowane przez nas 100 g mąki ziemniaczanej.
Krok 2. Do mąki pszennej oraz mąki ziemniaczanej dodajemy proszek do pieczenia, a następnie wszystkie suche składniki dokładni ze sobą mieszamy.
Krok 3. Wyjęte wcześniej z lodówki i odpowiednio miękkie masło kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy je w dość dużej misce i za pomocą miksera ucieramy je na najwyższych obrotach.
Krok 4. Gdy masło zrobi się puszyste, możemy zacząć dodawać cukier puder. Ważne jest to, aby cukier puder dodawać stopniowo po łyżce.
Krok 5. Następnie wbijamy jajka, również stopniowo. Po dokładnym zmiksowaniu jajek dodajemy suchych składników. Ciasto mieszamy za pomocą szpatułki.
Krok 6. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Całą cytrynę trzemy na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok. Startą cytrynę dodajemy do ciasta wraz z sokiem i dokładnie mieszamy.
Krok 7. Formę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do formy. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C na środkowej półce (grzanie góra dół) przez ok. 40 min. Babkę po upieczeniu można oblać lukrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>