Rosół to z pewnością królowa polskich zup, która gości niemal w każdym domu. Jej sekret tkwi w prostocie, świeżości składników i odpowiednich przyprawach, które sprawiają, że jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Dodatkowo gotowanie tej złocistej zupy sprzyja również niemarnowaniu jedzenia, bowiem większość z nas na drugi dzień robi z niej pomidorówkę. Nie zapominajmy też, że rosół świetnie sprawdza się przy przeziębieniach i w mgnieniu oka potrafi postawić na nogi.
Przepis na rosół z kury – składniki na zupę:
- ½ wiejskiej kury
- 5 marchewek
- ¼ selera
- 2 pietruszki
- 1 nieobrana, przypalona cebula
- 20 cm zielonej części pora
- 3 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki natki pietruszki
- 12 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 duża łyżka soli
- 3 litry wody
Gdy mamy zamiar ugotować rosół zwróćmy szczególną uwagę na jakość składników, które wykorzystujemy do jego przygotowania. Jeżeli chcemy mieć pewność, że wybieramy te najlepsze, lepiej zrezygnować z zakupów w pobliskim dyskoncie, a zamiast tego udać się na lokalne targowisko. To właśnie tam można dostać naprawdę świeże i naturalne produkty, które całkowicie odmienią smak naszej zupy.
Domowy rosół – sposób przygotowania krok po kroku
Krok 1. Do większego garnka (5 litrowego) nalej 3 litry wody oraz dodaj sól, następnie włóż kurę i gotuj ją przez około 60 minut na małym ogniu. Pamiętaj o ściąganiu szumowin, aby nasz rosół był przejrzysty i klarowny.
Krok 2. Najpierw podpraż na patelni przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz) i dodaj je do wywaru. Następnie to samo zrób z cebulą, jednak ona musi być bardziej przypalona i również dołóż do garnka.
Krok 3. Obierz wszystkie warzywa i również dodaj je do garnka z wodą, potem gotuj całość na małym ogniu przez 2 godziny.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>