Puszyste, cieplutkie, mocno waniliowe babeczki prosto z piekarnika to mokry sen prawdziwego łasucha. Pokochają je twoje dzieci, ale też dorośli. Koniecznie zrób je na podwieczorek, a znikną w mgnieniu oka.
Zdecydowanie częstszym smakiem babeczek jest smak czekoladowy, lecz ten waniliowy niczym mu nie ustępuje. Babeczki waniliowe możesz polać lukrem. Staną się jednym z twoich ulubionych wypieków na słodko! Zobacz sprawdzony przepis.
Składniki na babeczki waniliowe (wyjdzie około 11-13 sztuk)
- Półtora szklanki mąki pszennej
- Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła (miękkiego)
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na lukier (opcjonalnie)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- Ekstrakt waniliowy do smaku
Babeczki waniliowe krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremki na babeczki, wyściełając je papilotkami.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W innej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy do masła z cukrem, kontynuując ubijanie aż do połączenia składników.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę z mąki do masy masłowej, na przemian z mlekiem, począwszy i skończywszy na suchej mieszance. Wymieszaj, ale nie mieszaj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do przygotowanych foremek na babeczki, napełniając je do około 2/3 pojemności.
- Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka lub patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
- Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw je w foremkach przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do ostygnięcia.
- Opcjonalnie, aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder, gorącą wodę i ekstrakt waniliowy w misce, aż uzyskasz gładką konsystencję. Polej babeczki lukrem, kiedy już wystygną.
- Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia i stężenia lukru.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>