Przepis na babeczki waniliowe. Puszyste i delikatne

0
1780

Puszyste, cieplutkie, mocno waniliowe babeczki prosto z piekarnika to mokry sen prawdziwego łasucha. Pokochają je twoje dzieci, ale też dorośli. Koniecznie zrób je na podwieczorek, a znikną w mgnieniu oka.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto krówka bez pieczenia - Słodkie ciasto o niebiańskim smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Roladki schabowe ze szpinakiem - rewelacyjne i idealne na każdą okazję

Zdecydowanie częstszym smakiem babeczek jest smak czekoladowy, lecz ten waniliowy niczym mu nie ustępuje. Babeczki waniliowe możesz polać lukrem. Staną się jednym z twoich ulubionych wypieków na słodko! Zobacz sprawdzony przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na babeczki waniliowe (wyjdzie około 11-13 sztuk)

  • Półtora szklanki mąki pszennej
  • Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka

Składniki na lukier (opcjonalnie)

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Ekstrakt waniliowy do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z masą budyniową - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

Babeczki waniliowe krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremki na babeczki, wyściełając je papilotkami.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. W innej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy do masła z cukrem, kontynuując ubijanie aż do połączenia składników.
  5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę z mąki do masy masłowej, na przemian z mlekiem, począwszy i skończywszy na suchej mieszance. Wymieszaj, ale nie mieszaj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  6. Przelej ciasto do przygotowanych foremek na babeczki, napełniając je do około 2/3 pojemności.
  7. Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka lub patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
  8. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw je w foremkach przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do ostygnięcia.
  9. Opcjonalnie, aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder, gorącą wodę i ekstrakt waniliowy w misce, aż uzyskasz gładką konsystencję. Polej babeczki lukrem, kiedy już wystygną.
  10. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia i stężenia lukru.
DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie
DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci
DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki Maggi - zawsze wychodzą twarde i chrupiące

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here