Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce może być doskonałą bazą do stworzenia znakomitego i mega szybkiego ciasta, kiedy na przykład znienacka zjawią się goście.
Aby zrealizować przepis na szybką babkę na bazie mleka skondensowanego, wystarczy jedynie puszka tego specjału oraz kilka innych łatwo dostępnych składników.
Składniki na babkę na mleku skondensowanym – przepis
Do wykonania tej babki potrzebujesz:
- 160 ml mleka skondensowanego
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 duże jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: cukier puder, lukier, polewa, wiórki kokosowe
Babka na mleku skondensowanym krok po kroku – przepis
Wskazówka: Będziesz potrzebować formy o wymiarach 25×10 cm.
Krok 1. Mleko skondensowane należy zmiksować razem z masłem i cukrem waniliowym.
Krok 2. Teraz do powstałej masy dodajcie jajko i miksujcie, aż połączy się z resztą.
Krok 3. Mąkę połączcie z proszkiem do pieczenia i przesiejcie przez sito wprost do masy i znowu miksujcie na gładko.
Krok 4. Formę wyłóżcie papierem do pieczenia i przelejcie do niej ciasto.
Krok 5. Formę włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut.
Krok 6. Tak upieczone ciasto możecie polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem czy tez wiórkami kokosowymi.