Bajaderki – ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym

0
3463

Bajaderki to rewelacyjny deser, który powinien znać dosłownie każdy. Ciasteczka są przepyszne, a ich wykonanie banalne. Polecam ten przepis na zbliżające się święta, ale również w zwykłe dni. Osobiście uwielbiam bajaderki do porannej kawki. Koniecznie wypróbuj przepis i ciesz się pysznym deserem!

Jeśli nie wyszło Ci ciasto, a wręcz wyszedł zakalec to mam dla Ciebie propozycję, dzięki której nie wyrzucisz ciasta. Nie zawsze wypieki wychodzą nam tak jakbyśmy chcieli, a bajaderki to ratunek sam w sobie. Czekoladowe, oprószone kokosem są przepyszne. Serdecznie polecam ten przepis każdemu!

DZISIAJ GRZEJE:  Galaretka drobiowa - najlepsza jaką jedliście. Przepis jest banalnie prosty
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto kora dębu. Oryginalne ciasto, które powala na kolana

Składniki na bajaderki – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

  • 600 g ciasta (biszkopty, piaskowe, drożdżowe, czekoladowe itp.)
  • 200 g powideł śliwowych
  • 100 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • pół szklanki mleka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g rodzynek
  • 100 g masła
  • 100 ml rumu lub wódki
  • pół szklanki wiórków kokosowych
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na babkę piaskową. Koniecznie wypróbuj przepis na Wielkanoc

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie bajaderek krok po kroku – przepis:

Krok 1. Około 80 g rodzynek umieszczamy w misce, a następnie wlewamy do nich 100 ml dowolnego rumu (zamiast rumu ostatecznie może być wódka).

Krok 2. Rodzynki zostawiamy w rumie na godzinę. Po tym czasie rodzynki staną się bardziej miękki i nasiąkną rumem lub wódką.

Krok 3. Przygotowane ciasto (ważne jest to, aby było świeże), rozkruszamy do miski na drobne kawałki. Potem dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy ze sobą.

Krok 4. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki i również dodajemy do ciasta z herbatnikami.

Krok 5. 100 g czekolady gorzkiej siekamy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki w galarecie - zaledwie kilka kroków w przygotowaniu

Krok 6. Do roztopionej czekolady dodajemy powidła śliwowe i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do miski z ciastami.

Krok 7. Do miski dodajemy również rum z rodzynkami i dokładnie mieszamy dolewając stopniowo mleko.

Krok 8. Na koniec dodajemy bardzo miękkie masło i całość dokładnie mieszamy.

krok 9. Z masy formujemy kulki, a potem obtaczamy je wiórkami kokosowymi. Na koniec wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto szachownica - zaskocz swoich bliskich pysznym i nietuzinkowym ciastem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here