Budyniowiec z brzoskwiniami, czyli ciasto idealne

0
37680

Ciasta z budyniem cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego, bowiem dobrze zrobione ciasto budyniowe zadowoli podniebienie każdego łasucha. Jeżeli jeszcze dodamy do niego słodziutkie, soczyste brzoskwinie, to otrzymamy ciasto idealne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę z ryżem i brzoskwiniami - pychota
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto krówka bez pieczenia - Słodkie ciasto o niebiańskim smaku

Ciasto to jest bardzo podobne do tak zwanej malinowej chmurki. Kruszonka z wierzchu i pyszny spód w połączeniu z dwoma warstwami kremu sprawia, że nazwiesz to ciasto ciastem idealnym.

Składniki na spód (blacha o wymiarach 33cm x 23 cm)

  • 250 g bardzo zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na warstwę budyniowo-owocową

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie, czyli 480 gramów owoców. Syrop należy odlać i zostawić na później
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
DZISIAJ GRZEJE:  Szybkie i proste ciasto z owocami

Składniki na piankę budyniową

  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka drobnoziarnistego cukru (zwykły cukier można drobno pokruszyć)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Budyniowec z brzoskwiniami krok po kroku

1. Na początek przygotowanie spodu. Mąkę  i proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko. Dodajcie zimne, pokrojone w kostkę i siekajcie całość, aż osiągnie konsystencje kruszonki. Dodajcie pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniećcie. Zrobioną masę podzielcie na dwie równe części, zawińcie w folię i włóżcie do zamrażarki na pół godziny.

2. Syrop z brzoskwiń przelejcie do jakiegoś naczynia, a same owoce pokrójcie w grubszą kostkę.

3. Czas na warstwę budyniową i owocową. Syrop rozcieńczcie wodą. Powinniście uzyskać łącznie około 700 ml płynu. Około 500 ml powstałej mikstury przelejcie do garnka, dodajcie łyżkę cukru i skórkę z cytryny. Doprowadźcie do wrzenia, a pozostałą część płynu, czyli około 200 ml, przelejcie do osobnego kubka i rozpuśćcie w nim budyń, dokładnie mieszając. Do wrzącego płynu w garnku dolejcie przygotowaną mieszankę z budyniem. Całość doprowadźcie do wrzenia. Mieszajcie energicznie cały czas, by nie powstały grudki. Gotujcie minutę, aż masa zgęstnieje i odstawcie do wystygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

4. Czas upiec spód do ciasta. Wyłóżcie papier do pieczenia na blachę i wyjmijcie część ciasta z zamrażarki. Zetrzyjcie na grubych oczkach tarki na dno formy. Dociśnijcie do dna, by było równomiernie ułożone.

5. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni i włóżcie ciasto do ciepłego już pieca. Podpieczcie spód przez około kwadrans i potem ostudźcie.

6. Kiedy spód ostygnie, wyłóżcie go owocami i dobrze wyrównajcie nożem.

7. Teraz czas na piankę budyniową. Białka ubijcie na dość sztywną pianę i dodawajcie po łyżce cukru i cukru waniliowego. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się podczas ubijania. Następnie ciągle ubijając, dodajcie oba budynie w proszku i dolejcie cienką strużką olej. Zmiksujcie krótko, do połączenia się składników. Pianę rozłóżcie na warstwie budyniowej. Na wierzch zetrzyjcie na grubych oczkach drugą połowę kruchego ciasta z zamrażarki.

8. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawcie ciasto i pieczcie przez około 40-45 minut. Tryb góra-dół, bez termoobiegu. Obserwujcie, kruszonka powinna nabrać pięknego, złotawego koloru. Kiedy wyjmiecie ciasto i te ostygnie poza piekarnikiem, włóżcie je na całą noc do lodówki, by masa budyniowa nabrała trwałej, przyjemnej konsystencji.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek robi wielką różnicę
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasteczka z cukrem jak u babci. Przepis na pyszny smakołyk do kawy

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny przepis na idealną kruszonkę. Pokochasz ten delikatny, maślany smak
DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here