Przepis na ogórki kanapkowe w słoikach świetnie sprawdzi się dla każdego łasucha, który już podczas przygotowań nie może doczekać się aby spróbować swojego dzieła. Domowej roboty ogóreczki z pewnością nie mają sobie równych w starciu z tymi sklepowymi. Tym bardziej, że aby cieszyć się ich wyjątkowym aromatem wystarczą zaledwie dwa dni od pasteryzacji – już wtedy będą pyszne i chrupiące.
Składniki na ogórki kanapkowe w zalewie:
- 1,5 kilograma małych ogórków gruntowych
- 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki wody
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- łyżka ziaren gorczycy
- płaska łyżka soli do przetworów
- łyżka ziaren czarnego pieprzu
- płaska łyżka curry lub kurkumy
*Szklanka 250 ml
*Z podanych składników wyjdzie około 6 słoików 500 ml
Ogórki kanapkowe – przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. Na początek dokładnie umyj ogórki pod zimną wodą, a następnie obetnij im końcówki. Potem każdego ogórka pokrój wzdłuż na dość cienkie plasterki (bez obierania).
Krok 2. Uszykuj słoiki, pamiętając, że każdy z nich musi być idealnie czysty, dla pewności możesz wyparzyć je wrzątkiem. Następnie poukładaj w nich dość ciasno plasterki ogórków.
Krok 3. Nadeszła kolej na przygotowanie zalewy, aby to zrobić najpierw weź garnek i wlej do niego 2 szklanki wody. Potem dodaj cukier, sól, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gorczycy oraz łyżkę curry lub kurkumy. Całość zagotuj, mieszając aż do chwili gdy cały cukier się rozpuści.
Krok 4. Gdy woda z przyprawami się zagotuje, dodaj ocet i ponownie zagotuj zalewę. Następnie zmniejsz ogień i zakryj garnek pokrywką – gotuj przez około 5 minut.
Krok 5. Tak przygotowaną zalewę zamieszaj, a potem przecedź pozbywając się przypraw. Zalej nią ogórki kanapkowe w słoikach tak, aby były one całkowicie zakryte, jednocześnie pozostawiając około 1 cm od rantu słoika. Zakręć dobrze każdy słoik, a potem zapasteryzuj go.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>