Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

0
601

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i dużej prostocie zrobienia. Już za kilka dni Tłusty Czwartek, a więc idealna okazja, by je przygotować.

Do ich zrobienia będzie potrzebny rękaw cukierniczy i sporych rozmiarów patelnia. Natomiast sam przepis na nie należy do prostych i przyjemnych.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami
DZISIAJ GRZEJE:  Lubisz cukierki "Michałki"? To koniecznie sprawdź ten przepis na ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty trik na nieprzyjemny zapach z lodówki. Wystarczą tylko te dwie rzeczy

Składniki na churros – przepis

Aby wykonać churros potrzebujesz:

  • 1 szklanka wody
  • troszkę ponad 1/4 kostki masła
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • około 500 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki drobnego cukru do obtoczenia ciastek
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami. Podpowiadamy, co zrobić, by nie była gorzka

Churros krok po kroku – przepis

Krok 1. W garnku umieść troszkę ponad 1/4 kostki masła, łyżkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki soli i szklankę wody. Na średniej mocy palnika podgrzewaj masło, aż się rozpuści w wodzie. Woda z masłem powinna się zacząć gotować.

Krok 2. Do gotującej się wody z masłem wrzuć śmiałym ruchem niecałą szklankę mąki. Zmniejsz moc palnika i przy użyciu drewnianej łyżki od razu zacznij energicznie mieszać i rozcierać ciasto. Rób tak około dwóch minuty, aż będzie idealnie gładkie.

Krok 3. Jak ciasto trochę ostygnie, ale wciąż będzie bardzo ciepłe, dodaj do niego odrobinę esencji waniliowej oraz jedno jajko. Całość miksuj mikserem, aż powstanie konsystencja budyniu.

Krok 4. Na głęboką patelnię wlej pół litra oleju. Na średniej mocy nagrzej tłuszcz do 180 stopni Celsjusza.

Krok 5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 1 centymetra i z wcięciami w kształcie gwiazdki. Na rozgrzany olej kładź 10-centymetrowe kawałki ciasta, które na końcu ucinaj nożykiem, by spadły na olej.

Krok 6. Churros smażą się około dwóch minuty na stronę, aż osiągną piękny, złocisty kolor. Gotowe churros wyławiaj np. za pomocą sitka i wykładaj na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. Na koniec, jak już trochę ostygną, obtocz je w cukrze i gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  5 skutecznych sposobów na pozbycie się muszek owocówek bez chemii
DZISIAJ GRZEJE:  Forszmak, czyli niezwykle mięsna i treściwa zupa

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosta sałatka ziemniaczana. Świetna jako dodatek, ale też przekąska sama w sobie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie