Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

0
58611

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w wykonaniu, co bardzo cenię. Polecam serdecznie ciasto i zachęcam do udostępniania przepisu innym.

Składniki na ciasto budyniowe z jabłkami – przepis

Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka średniej wielkości
DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy przygotować krem. Zaczynamy od ugotowania budyniu z podanych składników. Na początek 200 ml mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pozostałą część należy wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Małą strużką wlewamy to do gotującego się mleka. Wszystkie składniki należy doprowadzić do zagotowania i krem mamy gotowy.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 2. Pora zająć się ciastem. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie należy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na wolnych obrotach.

Krok 3. Następnie obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Jabłka kroimy w półplasterki i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie za pomocą łyżki.

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Krok 4. Blaszkę o wymiarach około 18cmx24cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.

Krok 5. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej (jeśli jej nie mamy, to wykonujemy lejek z papieru do pieczenia) i tworzymy na wierzchu ciasta kratę.

Krok 6. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Smacznego! 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here