Ciasto cytrynowe z jagodami i białą czekoladą

0
781

Mamy dla Was dziś przepis na ciasto cytrynowe z jagodami i białą czekoladą. To pyszne ucierane ciasto zrobicie naprawdę bardzo szybko. Potrzebować będziecie keksówki o długości 30 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na budyniowiec z galaretką i truskawkami - rozpływa się w ustach!

Składniki na ciasto cytrynowe z jagodami

Do przygotowania ciasta potrzebować będziecie następujących składników (pamiętajcie, by były w temperaturze pokojowej):

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna
  • Ok 3-4 garści jagód (świeżych lub mrożonych), dodatkowo kilka jagód do dekoracji
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z mlekiem w proszku - puszysty i zniewalający. Idealny na święta

Przygotowanie ciasta krok po kroku

Krok 1. W pierwszej kolejności ucieramy miękkie masło z cukrem przez koło 3 minuty. Cukier nie musi się rozpuścić.

Krok 2. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo 4 jajka.

Krok 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. miksujemy tylko do połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Krok 4. Wyciskamy z sok z jednej dużej cytryny i dodajemy go do ciasta. Znów miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Krok 5. Keksówkę (30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i  posypujemy wierzch jagodami.

DZISIAJ GRZEJE:  Kwitnie przez pięć miesięcy. Ta roślina zachwyca swym wyglądem. Każdy chce ją mieć w ogrodzie

Krok 6. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra dół 180-190° ok. 55 min na dolnej półce (na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, patyczek musi być suchy).

Krok 7. Po upieczeniu ciasto należy studzić w blaszce. Kolejno robimy polewę z białej czekolady. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżeczkę oleju do czekolady. Letnie ciasto polewamy czekoladą i ozdabiamy pozostałymi jagodami. Smacznego!

Pamiętajcie, że ciasto możecie zawsze upiec w małych żaroodpornych naczyniach. Wtedy każdy dostanie swoją porcję. Jest do dobra opcja np, gdy przygotowujemy urodziny czy inne przyjęcie.

 

DZISIAJ GRZEJE:  Jak zapobiegać żółknięciu liści ogórka
DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy