Często gdy nachodzi nas ochota na ciasto, problemem jest czas potrzebny na jego wykonanie. Stanie w kuchni po ciężkim dniu lub w dniu, w którym chcemy odpocząć, nie należy do przyjemnych.
Właśnie po to są takie przepisy, jak ten! Wyjmujesz kilka składników, łączysz je w pięć minut i wkładasz surowe ciasto do piekarnika na godzinkę. Szybko, tanio i smacznie.
Składniki na ciasto jogurtowe – przepis
Tak jak już zostało to napisane, składniki na to ciasto są proste. Oto ich lista:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 80 g rozpuszczonego, płynnego masła (trochę mniej niż pół kostki)
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Ciasto jogurtowe krok po kroku – przepis
Krok 1. Masło należy rozpuścić i przelać do miski.
Krok 2. Do innej miski wbijcie jajka i dodajcie do nich cukier oraz szczyptę soli, a następnie utrzyjcie, aż powstanie gęsta piana.
Krok 3. Teraz do jajek wlejcie rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Dodajcie też jogurt naturalny.
Krok 4. Wyznaczoną ilość mleka podgrzejcie, aby było bardzo gorące i wlejcie je do miski ze wszystkimi dotychczasowymi składnikami.
Krok 5. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie i również dodajcie do miski.
Krok 6. Wszystko dokładnie wymieszajcie szpatułką, aż osiągniecie gęstą masę bez ani jednej grudki.
Krok 7. Wylejcie ciasto do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie tak około godzinę. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Krok 8. Kiedy wyjmiecie ciasto z piekarnika i trochę ostygnie, posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>