Ciasta bez pieczenia potrafią smakować równie dobrze jak te prosto z piekarnika, a ich przygotowanie bywa dużo prostsze. Dzisiaj pokażemy Wam przepis na ciasto imitujące kultowy polski batonik, czyli prince polo.
Tradycyjne pieczone ciasta można łatwo zepsuć przy chwili nieuwagi, natomiast te na zimno to prostota i przyjemność. Najdłużej zajmuje nam czekanie, aż dobrze zastygnie w lodówce.
Składniki na ciasto prince polo (forma 25cm x 35cm)
- 400 gramów herbatników kakaowych
- 6 batoników prince polo o masie 35 gramów każdy
- 500 gramów serka mascarpone
- 600 ml śmietany 30%
- 250 gramów dżemu z czarnej porzeczki lub aronii
- 15 gramów cukru pudru
Ciasto prince polo krok po kroku
- Dno formy wyłóż herbatnikami i dobrze rozsmaruj na nich dżem. Zimną śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje, dodaj serka mascarpone, ale rób to powoli, etapami.
- Połowę tej masy wlej do osobnego naczynia i dodaj do niej 4 wafelki pokrojone na mniejsze części. Pozostałe batoniki także pokrój, będą zdobić ciasto na koniec.
- Masę wylej równo do foremki i przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Na to wszystko daj drugą część masy, tę bez wafelków.
- Wierzch udekoruj wspomnianymi, pozostałymi batonikami. Ciasto włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.