Ciasto Prince Polo – prosty domowy przepis na tradycyjne ciasto

0
38675

Ciasto Prince Polo to pyszne i popularne ciasto, które składa się z kruchego biszkoptu, kremowego nadzienia i polewy czekoladowej. Jego wyjątkowy smak i tekstura przyciągają wielu smakoszy na całym świecie. W tym artykule zapoznamy się bliżej z tym niezwykłym deserem, odkrywając jego nieodparte uroki i różne warianty. 

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Ciasto Prince Polo to absolutna ikona słodkości, której nie sposób odmówić wyjątkowego smaku i niepowtarzalnej konsystencji. To wspaniałe ciasto składa się z warstw kruchego biszkoptu, delikatnego kremu i obfitującej polewy czekoladowej.

Jego niepowtarzalna kombinacja tekstur i doskonałe zrównoważenie słodkości sprawiają, że jest ono prawdziwą ucztą dla podniebienia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tartaletki z owocami. Ten pyszny i efektowny deser zachwyci gości

Biszkoptowe warstwy są delikatne, lecz jednocześnie wytrzymałe, dając ciastu solidną podstawę. Przełożone kremowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach, ciasto Prince Polo dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Wykończenie polewą czekoladową dodaje nie tylko intensywności smaku, ale także chrupkości, tworząc nieodpartą kombinację słodyczy.

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Oto składniki do przyrządzenia ciasta – przepis:

Do przyrządzenia ciasta Prince Polo niezbędne są składniki zawarte w przepisie, oto one:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 lekko kopiastych łyżek drobnego cukru
  • 6 lekko kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta proszku do pieczenia – opcjonalnie

Wkładka ciasteczkowo-bakaliowa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 100 g mielonych orzechów
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 wafelki Prince Polo xxl

Masa:

  • 6 żółtek
  • 750 ml mleka 3,2%
  • 5 łyżek cukru
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki rumu – opcjonalnie

Polewa:

  • 75 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła – 25 g
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny

Poznaj przepis na Ciasto Prince Polo krok po kroku:

Krok 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, a gdy osiągną konsystencję mocno spienionej piany, stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru. Następnie, również po jednym, dodajemy żółtka, miksując jednocześnie, aż składniki się połączą. Wlewamy olej, a na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao (i opcjonalnie proszek do pieczenia). Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 21×32 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut.

Krok 2. Białka ubijamy, aż uzyskają sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy drobny cukier, miksując przez 2-4 minuty po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy mielone orzechy, wiórki kokosowe oraz pokruszone ciasteczka, delikatnie mieszając szpatułką.
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 21×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut.

Krok 3. W większym garnuszku o pojemności 1-1,5 litra wlewamy około 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka i obie mąki. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.

Krok 4. Pozostałe 2 i 1/4 szklanki mleka przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę, cały czas mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje (dodatkowe 2-3 minuty). Następnie dodajemy 50 g czekolady do gorącego budyniu, mieszamy, aż składniki się połączą. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 5. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce przestudzony budyń. Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę (50 g) oraz rum, aby nadać smakowi dodatkowej aromatyczności.

Krok 6. Na jednym biszkoptowym blacie rozprowadzamy połowę masy kakaowej, a następnie układamy wkładkę bakaliowo-ciasteczkową. Nakładamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Wierzch ciasta możemy udekorować dowolną polewą.

Krok 7. Pora na przygotowanie polewy wg naszego przepisu.

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

W rondelku podgrzewamy masło, kremówkę, cukier i kakao na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodajemy napęczniałą żelatynę do ciepłej masy i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy na kilka minut, a następnie wylewamy na wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami, np. laskowymi.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA - pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem. Lepszego placka dawno nie jadłeś

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza
DZISIAJ GRZEJE:  Filet z kurczaka otulony młodą kapustą. Przepis na wyśmienity obiad

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here