Ciasto widelcem mieszane – super przepis na ciasto z owocami

0
7160

Ciasto widelcem mieszane, to super szybki przepis, który wykorzystasz o każdej porze roku. W lecie użyj do ciasta sezonowych owoców jakie tylko lubisz. W zimie sprawdzą się doskonale mrożone owoce.

Ten przepis jest naprawdę godny polecenia. Ciasto robi się szybciutko, nie potrzebujesz do jego przygotowania nawet miksera. Składniki na cisto wymieszaj w dużej misce, na wierzchu ułóż ulubione owoce i posyp całość kruszonką. I siup do piekarnika. 🙂

Składniki na ciasto widelcem mieszane – przepis:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Do przygotowania tego przepisu użyłam blaszki o wymiarach 20×30 cm.

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g masła

Składniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 100 g cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 130 g masła
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g mąki pszennej
  • 350 g owoców np. jagód, malin, borówek, śliwek, rabarbaru
DZISIAJ GRZEJE:  Jajko sadzone na leśnym mchu - pyszne i niekonwencjonalne ciasto, które powali wszystkich na kolana
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietanowiec - puszysty i lekki niczym chmurka. Ciasto z 4 składników

Wykonanie ciasta widelcem mieszane krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od wykonania kruszonki. Do niedużej miski dodajemy składniki na kruszonkę, a następnie całość ugniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.

Krok 2. Masło roztapiamy, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Krok 3. Do dużej miski rozbijamy 3 duże jajka, a następnie roztrzepujemy je przez chwilę.

Krok 4. Do jajek dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone wcześniej masło. Całość mieszamy.

Krok 5. Do masy dodajemy jogurt naturalny (powinien być w temperaturze pokojowej).

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Budyniowiec bez pieczenia z galaretką i owocami
DZISIAJ GRZEJE:  Połącz z wodą i podlej ogórki raz w tygodniu. Z tym sposobem przetrwają w upały

Krok 6. Dodajemy również proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.

Krok 7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej ciasto.

Krok 8. Na wierzchu ciasta układamy nasze ulubione owoce. Świeże lub mrożone.

Krok 9. Kolejno wyciągamy z lodówki naszą kruszonkę. Małe jej kawałeczki układamy na wierzchu ciasta.

Krok 10. Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C (grzanie góra dół) przez ok. 45 min.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku