Ciasto widelcem mieszane, to super szybki przepis, który wykorzystasz o każdej porze roku. W lecie użyj do ciasta sezonowych owoców jakie tylko lubisz. W zimie sprawdzą się doskonale mrożone owoce.
Ten przepis jest naprawdę godny polecenia. Ciasto robi się szybciutko, nie potrzebujesz do jego przygotowania nawet miksera. Składniki na cisto wymieszaj w dużej misce, na wierzchu ułóż ulubione owoce i posyp całość kruszonką. I siup do piekarnika. 🙂
Składniki na ciasto widelcem mieszane – przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Do przygotowania tego przepisu użyłam blaszki o wymiarach 20×30 cm.
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 50 g masła
Składniki na ciasto:
- 3 duże jajka
- 100 g cukru
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 130 g masła
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 g mąki pszennej
- 350 g owoców np. jagód, malin, borówek, śliwek, rabarbaru
Wykonanie ciasta widelcem mieszane krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od wykonania kruszonki. Do niedużej miski dodajemy składniki na kruszonkę, a następnie całość ugniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Krok 2. Masło roztapiamy, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3. Do dużej miski rozbijamy 3 duże jajka, a następnie roztrzepujemy je przez chwilę.
Krok 4. Do jajek dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone wcześniej masło. Całość mieszamy.
Krok 5. Do masy dodajemy jogurt naturalny (powinien być w temperaturze pokojowej).
Krok 6. Dodajemy również proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.
Krok 7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej ciasto.
Krok 8. Na wierzchu ciasta układamy nasze ulubione owoce. Świeże lub mrożone.
Krok 9. Kolejno wyciągamy z lodówki naszą kruszonkę. Małe jej kawałeczki układamy na wierzchu ciasta.
Krok 10. Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C (grzanie góra dół) przez ok. 45 min.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>