Wspaniały tort Ambasador. Koniecznie zobacz przepis

0
4405

Kto z nas nie uwielbia okrągłych, pysznych tortów? Jest mnóstwo rodzajów, tego fantastycznego, przekładanego ciasta deserowego, a jeden z nich nosi nazwę Ambasador.

Tort jest przekładany kremem, w którym tkwią krojone kawałki galaretki, czekolady i pachnące rumem rodzynki. Górę zdobi galaretka z owocami. Tort nadaje się na każdą okazję. Przepis poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z zupek chińskich, czyli szybko i oryginalnie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezwykle puszysty japoński sernik

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o gwiazdę betlejemską? Kilka porad dla tej pięknej rośliny

Składniki na tort Ambasador – przepis

Do wykonania tego tortu potrzebujesz:

  • 150 g biszkoptów okrągłych
  • 30 ml rumu wymieszane z 30 ml wody lub mocna herbata
  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki
  • 400 g masła
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g białej czekolady posiekanej na kawałki
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki
  • 100 g rodzynek (przelanych wrzątkiem i namoczonych w rumie )
  • 50 g włoskich orzechów zrumienionych na patelni i posiekanych
  • 50 g migdałów zrumienionych na patelni i posiekanych
  • mandarynki bez skórki do ozdoby ciasta lub brzoskwinie z puszki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na idealne faworki oprószone cukrem pudrem. Niezawodny przepis

Tort Ambasador krok po kroku – przepis

Krok 1. Dwie galaretki rozpuść w jednej szklance wody każdą i poczekaj, aż stężeje, natomiast trzecią galaretkę rozpuść w 500 ml wody i też odstaw do stężenia. To będzie galaretka na wierzch ciasta.

Krok 2. Krem utrzyj z żółtkami, aż zrobi się biały. Pół szklanki mleka miksuj z budyniem i cukrem waniliowym, a pozostałe mleko zagotuj.

Krok 3. Teraz żółtka zalej gorącym mlekiem i miksuj. Przelej masę z powrotem do garnka i dodaj budyń zmiksowany z mlekiem. Podgrzewaj całość na malutkim ogniu, aż zrobi się gęste. Następnie odstaw do ostygnięcia i stężenia przykrywając folią spożywczą.

Krok 4. Masło utrzyj na puch, dodając stopniowo wystudzony budyń i ciągle miksując.

Krok 5. Czas na składanie ciasta. Biszkopty namocz w mieszance rumu z wodą i wykładaj nimi tortownicę o średnicy 24 centymetrów.

Krok 6. Krem podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj dwie zastygnięte, pokrojone w kostkę galaretki. Masę wyłóż na biszkopty i dobrze rozsmaruj.

Krok 7. Drugą część kremu za pomocą miksera pomieszaj z kakao oraz dodaj białą i ciemną czekoladę. Tak powstałą masę czekoladową dokładnie rozprowadź na masie z galaretkami.

Krok 8. Do ostatniej części kremu dodaj odsączone rodzynki, migdały oraz orzechy i całość wyłóż na masę czekoladową.

Krok 9. Na samej górze ciasta poukładaj owoce i zalej je jeszcze płynną tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aż dobrze stężeje. Smacznego.

 

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie
DZISIAJ GRZEJE:  Mega prosta sałatka śledziowa z jajkiem oraz jabłkiem

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię marynowaną po francusku czyli urok i smak francuskiej kuchni w słoiczku
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy