Dziś przedstawię Wam kolejny przepis z moją ulubioną cukinią w roli głównej, jednak tym razem w nieco innej odsłonie. Bowiem będzie to cukinia a’la grzybek, czyli zamarynowana tak, aby jej aromat przypominał grzyby – i rzeczywiście jest to wspaniała alternatywa. Smak tak przygotowanej cukinii jest naprawdę wyjątkowy, dzięki temu z pewnością zasmakuje wszystkim fanom przetworów. Marynowana cukinia świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska, ale także jako dodatek do obiadu czy sałatek.
Cukinia a’la grzybek – składniki:
- 1 kg cukinii
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- Pęczek pietruszki
- Pęczek koperku
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu spirytusowego
Przepis na marynowaną cukinię a’la grzybek krok po kroku:
Krok 1. Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się młode cukinie, jednak te starsze, duże też mogą być, należy jednak pamiętać żeby usunąć z nich gniazda nasienne. Cukinie umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na około 1cm kostkę.
Krok 2. Obieramy marchewkę i kroimy na cienkie plasterki, potem obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek. Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno, a potem wraz z marchewką i czosnkiem dodajemy do naszej cukinii.
Krok 3. Następnie do miski z warzywami dodajemy sól, pieprz, cukier oraz olej i ocet. Całość dokładnie mieszamy, a potem odstawiamy na około 4 godziny, tak aby warzywa dobrze się zamarynowały.
Krok 4. Cukinie wraz z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, następnie pasteryzujemy przez około 20 minut – cukinia a’la grzybek gotowa!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>