Cukinia jak ananas – ten przepis to prawdziwy HIT!

0
9679

Cukinia jak ananas robię co roku, znika w pierwszej kolejności ze spiżarni. Delikatny, słodki smak sprawia, że cukinia jak ananas świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, a także sałatek. I co najważniejsze, naprawdę smakiem przypomina ananasa. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

W tym roku naprawdę zaszalałam z ilością przetworów, ale mimo wielu godzin w kuchni, wiem, że było warto. Zimą będę cieszyć się pysznym smakiem domowych smakołyków z warzyw i owoców, których w tym okresie szczególnie brakuje.

Oprócz przetworów pełnych kwaśnych i słonych smaków, będą również te słodkie, które uwielbiają najmłodsi. Cukinia jak ananas mimo, że stworzona z myślą o ciastach jest również w moim domu systematycznie podjadana wprost ze słoików! To chyba najlepsza rekomendacja tego smakołyku i zachęta do wypróbowania przepisu.

DZISIAJ GRZEJE:  Gruszki w occie na słodko. Łatwy przepis na pyszną przekąskę do słoików

Cukinia jak ananas – składniki potrzebne do wykonania:

Większość składników potrzebnych do przygotowania cukinii z tego przepisu z pewnością znajdziesz w swoim domu, warto jednak sprawdzić czy mamy również aromat ananasowy. To właśnie dzięki niemu cukinia jeszcze bardziej będzie przypominała smakiem soczystego ananasa.

  • 3 kilogramy cukinii (obranej)
  • 1,5 litra wody
  • 1 kilogram cukru
  • Cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 goździki
  • Aromat ananasowy (opcjonalnie)
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto cytrynowe z jagodami i białą czekoladą

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Cukinia jak ananas – najlepszy przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek obierz cukinie i usuń z nich gniazda nasienne, potem pokrój warzywa w kostkę.

Krok 2. W większym garnku zagotuj wodę wraz z kwaskiem cytrynowym, następnie zalej nią cukinię i odstaw na 24 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak zapobiegać żółknięciu liści ogórka

Krok 3. W kolejnym dniu odsączamy cukinię z zalewy, a następnie ponownie ją zagotowujemy. Potem dodajemy goździki, kurkumę, cukier zwykły i waniliowy oraz wkładamy z powrotem cukinię. Całość kolejny raz zagotowujemy, po czym gotujemy tak na małym ogniu przez około 7 minut.

Krok 4. Jeszcze gorącą cukinię układamy ciasno w czystych, a najlepiej wyparzonych słoikach, następnie zalewamy ją ugotowaną zalewą.

Krok 5. Na sam koniec słoiki dobrze zakręcamy, a potem pasteryzujemy je przez około 5 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia Marynowana w Zalewie Słodko-Kwaśnej: Rozkosz Smaków w Słoiczku
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska
DZISIAJ GRZEJE:  Roladki twarogowe w 20 minut. Cieplutkie bułeczki fantastyczne na śniadanie