Cukinia jak ananas robię co roku, znika w pierwszej kolejności ze spiżarni. Delikatny, słodki smak sprawia, że cukinia jak ananas świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, a także sałatek. I co najważniejsze, naprawdę smakiem przypomina ananasa. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
W tym roku naprawdę zaszalałam z ilością przetworów, ale mimo wielu godzin w kuchni, wiem, że było warto. Zimą będę cieszyć się pysznym smakiem domowych smakołyków z warzyw i owoców, których w tym okresie szczególnie brakuje.
Oprócz przetworów pełnych kwaśnych i słonych smaków, będą również te słodkie, które uwielbiają najmłodsi. Cukinia jak ananas mimo, że stworzona z myślą o ciastach jest również w moim domu systematycznie podjadana wprost ze słoików! To chyba najlepsza rekomendacja tego smakołyku i zachęta do wypróbowania przepisu.
Cukinia jak ananas – składniki potrzebne do wykonania:
Większość składników potrzebnych do przygotowania cukinii z tego przepisu z pewnością znajdziesz w swoim domu, warto jednak sprawdzić czy mamy również aromat ananasowy. To właśnie dzięki niemu cukinia jeszcze bardziej będzie przypominała smakiem soczystego ananasa.
- 3 kilogramy cukinii (obranej)
- 1,5 litra wody
- 1 kilogram cukru
- Cukier waniliowy
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 goździki
- Aromat ananasowy (opcjonalnie)
Cukinia jak ananas – najlepszy przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek obierz cukinie i usuń z nich gniazda nasienne, potem pokrój warzywa w kostkę.
Krok 2. W większym garnku zagotuj wodę wraz z kwaskiem cytrynowym, następnie zalej nią cukinię i odstaw na 24 godziny.
Krok 3. W kolejnym dniu odsączamy cukinię z zalewy, a następnie ponownie ją zagotowujemy. Potem dodajemy goździki, kurkumę, cukier zwykły i waniliowy oraz wkładamy z powrotem cukinię. Całość kolejny raz zagotowujemy, po czym gotujemy tak na małym ogniu przez około 7 minut.
Krok 4. Jeszcze gorącą cukinię układamy ciasno w czystych, a najlepiej wyparzonych słoikach, następnie zalewamy ją ugotowaną zalewą.
Krok 5. Na sam koniec słoiki dobrze zakręcamy, a potem pasteryzujemy je przez około 5 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>