Cukinia w zalewie gyros. Świetny dodatek do wielu dań

0
8522

Warzywa w zalewie to znakomity dodatek do obiadu. Wyciągamy ze słoika, kładziemy na przykład obok ziemniaków oraz kotleta i gotowe! Surówka jak znalazł.

DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na domowy kebab drobiowy. O wiele lepszy niż z niejednej restauracji
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach

Jednym z warzyw, które świetnie sprawdzają się w zalewie są ogórki. Ogórki jednak to dość oklepany pomysł, więc dzisiaj pokażemy Wam przepis na fantastyczną cukinie w zalewie gyros.

DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas z buraków, który wspomoże twoje zdrowie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit

Składniki na cukinię w zalewie gyros

  • 2,5 kg młodej cukinii
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Cukinia w zalewie gyros krok po kroku

  1. Najpierw dokładnie opłucz i osusz cukinie. Następnie odetnij ich końce, a cukinie pokrój  na plastry. Przełóż pokrojoną cukinię do miski, posól i dokładnie wymieszaj. Pozostaw tak na chwilę.
  2. W międzyczasie należy przygotować pozostałe warzywa. Pokrój cebulę na półplasterki. Pokrój też czosnek na cienkie plasterki. Jeśli chodzi o marchewkę, to możesz ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać tak jak cebulę i czosnek posiekać w plastry.
  3. Tak przygotowane warzywa wrzuć do miski z cukinią i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj ocet, cukier, olej i przyprawę gyros.
  4. Delikatnie ponownie wymieszaj wszystko, pozwalając cukrowi niemal całkowicie się rozpuścić. Następnie sałatkę odstaw na około 6-8 godzin, regularnie mieszając kilka razy. Po tym czasie możesz sałatkę przenieś do słoików razem z powstałą zalewą.
  5. Słoiki dokładnie zakręć i wstaw do garnka wyścielonego gazetami.
  6. Napełnij słoik wodą, pozostawiając około 3/4 jego pojemności. Potem przeprowadź proces pasteryzacji przez 10-15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Gotowe!
DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak
DZISIAJ GRZEJE:  Fantastyczne pieczone ziemniaki w mundurkach. Koniecznie musisz spróbować

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mocno ciągnące się kulki serowe. Fenomenalna przekąska z 3 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Schab po bałkańsku z ryżem - przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here