Jeśli nie masz pomysłu jak wykorzystać zbyt obfite zbiory cukinii przybywamy z pomocą. Cukinia w zalewie musztardowej to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu, a jej wyrazisty smak nie pozwoli Ci o sobie zapomnieć na długo. Część mojej rodziny, uważa, że jest ona o niebo lepsza niż przetwory z ogórków, ale najlepiej przekonać się samemu. Dla mnie jest równie przepyszna, Wam też z pewnością zasmakuje.
Cukinia w zalewie musztardowej – składniki:
- 4 kilogramy cukinii
- 2 szklanki octu spirytusowego
- 3 litry wody
- 2 szklanki cukru
- 10 łyżek musztardy
- 4 łyżki soli
- Liście laurowe
- Gałązki kopru z baldachami
- Ziarna ziela angielskiego
*szklanka 250 ml
Przepis na cukinię w zalewie krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj i obierz każdą cukinię, następnie przekrój każdą z nich na pół i wyrzuć pestki. Warzywo pokrój w słupki, a potem włóż pionowo do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików.
Krok 2. Do każdego słoika dorzuć po kilka ziaren ziela angielskiego, 1 gałązkę kopru, a także 1-2 liście laurowe.
Krok 3. Wlej 3 litry wody do większego garnka, a potem wsyp do niej sól i cukier, na koniec dodaj ocet. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu, tak aby wszystkie sypkie składniki się rozpuściły.
Krok 4. Zalewa zawdzięcza swój wyrazisty smak właśnie musztardzie, dlatego na koniec należy dodać 10 łyżek. Wymieszaj ponownie całą zalewę, a następnie zalej nią warzywa. Gdy cukinia w zalewie musztardowej jest już w słoikach, potem wystarczy zakręcić je i zapasteryzować.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>