Cukinia z pieczarkami i serem a’la pizza

0
3432

Moja dzisiejsza propozycja na przepyszną przekąskę to cukinia z pieczarkami i serem. Jest to niezwykle łatwy przepis, który wykona dosłownie każdy, gdyż jest bardzo prosty. Cukinia z pieczarkami i serem przypominają pizzę przez co uwielbiają ją zwłaszcza dzieci. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Wykonuję ten przepis zwłaszcza w sezonie letnim i jesiennym gdy w moim ogródku wyrośnie piękna i zdrowa cukinia. Szczerze mówiąc uwielbiam każde danie, które posiada cukinię. Nie dość, że jest bardzo zdrowa.. to również nieziemsko smakowita. Serdecznie polecam Ci ten sprawdzony domowy przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

Składniki na cukinię z pieczarkami a’la pizza – przepis:

Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 cukinia ok. 0,5 kg
  • 2 pomidory
  • 200 g pieczarek
  • 150 g passaty pomidorowej 
  • 110 g sera 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • liście z dwóch gałązek pietruszki
  • sól
DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie cukinii z pieczarkami a’la pizza krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od nagrzania piekarnika do temperatury 230*C.

Krok 2. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek siekamy na drobne kawałeczki.

Krok 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek. Pamiętamy o tym, aby się nie przypalił.

Krok 4. Do podsmażonego czosnku wlewamy passatę, dodajemy sól i zioła prowansalskie. Gotujemy jeszcze parę minut.

Krok 5. Pomidory dokładnie obmywamy, a następnie kroimy w grube plastry.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta
DZISIAJ GRZEJE:  Drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami - zobacz przepis

Krok 6. Pieczarki czyścimy, a następnie kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle klarowanym.

Krok 7. Cukinię myjemy, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm.

Krok 8. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinię, a następnie każdy z kawałków smarujemy passatą pomidorową. 

Krok 9. Na passatę przekładamy pieczarki i przykrywamy plastrem pomidora. Następnie obsypujemy serem.

Krok 10. Zapiekamy w piekarniku przez 8 min, aż ser się rozpuści.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z szyszek sosny – łatwy przepis na odporność i szybkie pokonanie choroby

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here