Sezon truskawkowy w pełni, dlatego właśnie dziś zdecydowałam się podzielić z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na ciasto z truskawkami i budyniem. Jest delikatne i pyszne, z pewnością zasmakuje całej Twojej rodzinie! To świetne ciasto, które można wykonać o każdej porze roku, mrożone owoce również świetnie się tu sprawdzą.
Sekretem niesamowitego smaku mojego placka jest jego kruche ciasto, które w połączeniu z aksamitnym budyniem i dodatkiem świeżych truskawek sprawia, że jest to moje cukiernicze arcydzieło. Przepis na ciasto z truskawkami i budyniem jest również bardzo proste w wykonaniu, więc z pewnością uda się każdemu.
Ciasto z truskawkami i budyniem – składniki:
Do przygotowania ciasta potrzebne będą również forma 20/30 centymetrów oraz papier do pieczenia. Do odmierzania składników używałam szklanki 250 mililitrów.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 200 gram zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Masa budyniowa:
- 3 budynie śmietankowe bez cukru ( po 35 gram saszetka)
- 3,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
Pozostałe składniki:
- 700 gram truskawek
Przepis na ciasto z truskawkami i budyniem krok po kroku:
Krok 1. W średniej misce umieść 2 szklanki mąki pszennej, szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia.
Krok 2. Do przygotowanej mieszanki dodaj jajko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do ciasta kruchego. Ostatecznie powinniśmy zyskać ładną, zwartą kulę.
Krok 3. Ciasto podziel nożem na dwie części w stosunku 3:5, a następnie mniejszy kawałek zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku. Większy kawałek zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 4. Ciasto z truskawkami i budyniem, jest tak pyszne dzięki delikatnej masie budyniowej. Aby ją przygotować wlej do rondelka 3 szklanki mleka, a następnie dosyp 4 łyżki cukru, całość wymieszaj i grzej na średniej mocy palnika.
Krok 5. W osobnym naczyniu połącz pozostałe 125 mililitrów mleka z proszkami budyniowymi. Odsyp 2 płaskie łyżeczki proszku do małej miseczki – ten proszek użyjesz później do oprószenia truskawek. Mleko z budyniem dokładnie wymieszaj, a potem wlej do niemal wrzącego mleka w rondelku.
Krok 6. Gotuj budyń cały czas mieszając, aż do momentu kiedy jego konsystencja będzie wystarczająco gęsta. Następnie odłóż budyń do wystudzenia.
Krok 7. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, a potem pokrój w plastry o grubości około 5-7 milimetrów. Następnie dno formy wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim kawałki ciasta. Jego kawałki połącz palcami.
Krok 8. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, potem włóż do środka formę z ciastem i piecz je przez około 10 minut z opcją góra/dół. Po tym czasie wyjmij foremkę z piekarnika.
Krok 9. Świeże truskawki dokładnie umyj, a potem usuń z nich szypułki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki, następnie oprósz pozostawionym proszkiem budyniowym.
Krok 10. Na jeszcze ciepłe ciasto wyłóż kawałki truskawek, a następnie wylej równomiernie na całość budyń (może być również ciepły).
Krok 11. Wyjmij pozostawiony kawałek ciasta z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, następnie posyp nim ciasto z truskawkami i budyniem na całej powierzchni.
Krok 12. Placek piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-55 minut z opcją grzania góra/dół.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>