Deserowa klasyka, czyli przepis na ciasto kopiec kreta

0
753

Kopiec kreta to od wielu lat bardzo popularne ciasto w naszym kraju, które swój wyjątkowy smak zawdzięcza gęstemu kremowi z czekoladową otoczką. Znajdujące się w środku banany świetnie uzupełniają całość.

Sprawdź koniecznie najlepszy przepis na kopiec kreta, który zrobisz w około dwie godziny i to bez użycia żelatyny.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o zamiokulkas, aby wypuszczał piękne liście? Wystarczy ten nawóz
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na japoński makowiec bez drożdży i zawijania

Składniki na kopiec kreta – przepis

Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz:

Składniki na czekoladowe ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
  • około 3/4 szklanki cukru
  • około 3/4 szanki oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 5 dużych lub 6 małych jajek
  • około 0,5 szklanki cukru
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Składniki na krem śmietankowy z czekoladą

  • 750 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 50 g cukru pudru
  • 50-60 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Pozostałe składniki

  • 4 średniej wielkości banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań

Kopiec kreta krok po kroku – przepis

Krok 1. Do rondelka wlej około 3/4 szklanki oleju i pół szklanki wody z kranu. Następnie wsyp trzy łyżki kakao oraz około 3/4 szklanki cukru. Podgrzewaj wszystko co chwila mieszając, aż się cukier się rozpuści i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Może to potrwać do 10 minut. Do puszystej masy jajecznej dodaj przestygnięty płyn czekoladowy z rondelka. Teraz wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

Krok 3. Tortownicę o średnicy 26 cm (może być ciut mniejsza lub większa) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto, które piecz przez godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza (opcja grzania góra-dół).

Krok 4. Kiedy ciasto się upiecze, utnij z niego górę, zostawiając około 3-centymetrowy płat, w którym zrób np. małą łyżką szerokie zagłębienie, pozostawiając nienaruszone ranty ciasta. Zagłębienie musi mieć głębokość około centymetra.

Krok 5. W powstałe zagłębienie układaj posmarowane sokiem z cytryny banany. W razie potrzeby możesz je pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 6. Schłodzoną mocno śmietankę ubij z cukrem pudrem. Kiedy powstanie gęsty krem dodaj do niego 50-60 gramów startej na tarce czekolady deserowej lub gorzkiej i starannie wymieszaj.

Krok 7. Krem z kawałkami czekolady wyłóż na płat ciasta z bananami. Krem starannie rozsmaruj, by wszedł w każde miejsce pomiędzy bananami. Staraj się kremem uformować lekki kopiec.

Krok 8. Odkrojony wcześniej płat ciasta krusz w rękach na krem tak, aby było go widać Stwórz czekoladową powłokę, która przykryje całość. Powstałe ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosta surówka, która pasuje do wielu dań
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Cukinię w Zalewie Paprykowej: Słoiczek Pełen Smaków na Zimowe Wieczory

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here