Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie dlatego z pomocą przychodzi pyszna, domowa pasta bulionowa. Przepis na nią jest banalnie prosty, a smak jaki nada Twoim potrawom będzie obłędny.
Kostki rosołowe lub warzywne, to dla części z nas nieodłączny składnik wielu dań. Smak warzyw i mięsa jaki nadają sprawia, że niemal każde z nich smakuje znacznie lepiej. Jednak wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że gotowe kostki ze sklepu nie należą do najzdrowszych. Domowa pasta bulionowa to świetne rozwiązanie, ponieważ sami możemy zdecydować o intensywności smaku (ten domowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań). Jednocześnie mamy pewność, że będzie to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim naturalny i zdrowy dodatek do dań.
Domowa pasta bulionowa – składniki:
Aby przygotować smaczną pastę należy dodać sporo składników, jednak samo wykonanie jest niesamowicie łatwe. Ponadto, samodzielnie możesz dostosować przepis do swoich potrzeb, używając ulubionych warzyw i przypraw.
- 500 g marchwi
- 200 g selera
- 200 g pomidorów bez pestek i skórki
- 100 g białej części pora
- 5 g czosnku
- 100 g korzenia pietruszki
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 50 g liści świeżego lubczyku
- Kilka gałązek rozmarynu
- Pęczek natki pietruszki
- 1/3 pęczku koperku
- 3 g suszonych borowików
- 200 g soli morskiej
- 20 g oleju lub oliwy
- 70 g wody
- Parmezan (opcjonalnie)
Przepis na domową pastę bulionową krok po kroku:
Krok 1. Na początek utłucz w moździerzu liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, a także suszone borowiki.
Krok 2. Posiekaj na drobno lubczyk, natkę pietruszki, rozmaryn i koperek, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach parmezan (lub zmiel w maszynce).
Krok 3. Przygotuj garnek z grubym dnem. Potem włóż do niego warzywa, grzyby i przyprawy, dodając wodę, olej i sól.
Krok 4. Nałóż na garnek pokrywkę, aż do momentu zagotowania się składników, następnie podgrzewaj całość przez 30-40 minut często mieszając.
Krok 5. Jeśli Twoja domowa pasta bulionowa po wyznaczonym czasie gotowania w dalszym ciągu ma grudki, możesz ją zblendować.
Krok 6. Następnie gotową pastę przełóż do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików i przechowuj w lodówce. Dobrym rozwiązaniem jest również włożenie jej do mniejszych słoików i zapasteryzowanie. Dzięki temu w każdej chwili możemy mieć pod ręką dodatek, który wzbogaci smak naszych potraw.
Domowa pasta bulionowa z naszego przepisu wystarczy na długi czas, ponieważ do zup dodajemy tylko 1-2 łyżeczki.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>