Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie truskawki. Jest więc to idealny czas na to by stworzyć z nich coś pysznego na deser po obiedzie. Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką idealnie współgra z popołudniową kawką, a dodatkowo jest świeże nawet przez kilka dni! Jednak najważniejsze jest to, że ciasto jest po prostu obłędne w smaku.
Składniki potrzebne do przygotowania wypieku:
Ciasto jogurtowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gram roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka:
- 4 łyżki cukru
- 70 gram masła
- 100 gram mąki
Na wierzch:
- 350 gram truskawek
- cukier puder
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. Aby zrobić kruszonkę wsyp do miski mąkę, a następnie dodaj posiekane drobno masło oraz cukier. Całość rozcieraj dokładnie w rękach, aż do momentu powstania drobnej kruszonki, potem ulep z masy kulę i włóż do zamrażalnika.
Krok 2. W dużej misce połącz jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem całość ubijaj przez około 7 minut aż do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodaj jogurt naturalny i roztopione masło.
Krok 3. Mąkę na ciasto przesiej wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, następnie połącz ją z wcześniej przygotowaną masą. Aby ciasto jogurtowe było gotowe miksuj całość na wolnych obrotach, aż do połączenia się wszystkich składników.
Krok 4. Następnie ustaw piekarnik na 180 stopni. W czasie gdy będzie on się nagrzewał wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm papierem do pieczenia.
Krok 5. Przygotowane wcześniej ciasto wyłóż do tortownicy, a następnie ułóż na nim pokrojone na kawałki truskawki i posyp rozdrobnioną kruszonką z zamrażalnika.
Krok 6. Włóż ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką do nagrzanego piekarnika, potem piecz je przez około 50 minut.
Krok 7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudź je, a następnie posyp cukrem pudrem
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>