Któż nie lubi domowych ciasteczek, a już na pewno tych, których zrobienie zajmuje zaledwie parę minut. Dzisiejszy przepis jest dowodem, że nie trzeba się wiele natrudzić, by cieszyć się smacznymi ciastkami.
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy zaledwie czterech składników, co sprawia, że z przyjemnością je zrobimy. Ten przepis jest naprawdę genialny, a ciastka wychodzą smaczne i chrupiące. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. 🙂
Składniki na domowe ciastka – przepis
Do przygotowania ciastek potrzebować będziemy następujących składników:
- 250 g margaryny, koniecznie w temperaturze pokojowej
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1 białko
- 1 żółtko
- około 3 szklanek mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
- cukier kryształ do posypania ciastek
- dodatkowo potrzebujemy papier do pieczenia i blachę z piekarnika
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciastek w trzech prostych krokach – przepis
Krok 1. Margarynę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę do margaryny, łączymy ze śmietaną i żółtkiem. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Krok 2. Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm i przy pomocy foremek wycinamy ciasteczka. Gdy nie mamy foremek możemy użyć np. szklanki czy małego kieliszka.
Krok 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut. Gdy nabiorą złotego koloru, są upieczone. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>