Odkąd pamiętam moja babcia używała tego przepisu. Zdecydowanie makarony wykonywane w domowym, kuchennym zaciszu są o niebo lepsze od kupowanych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu wielu lat. Makarony zawsze wychodzą pyszne i mięciutkie. Gwarantuje Ci, że ten przepis Cię zachwyci.
Makarony są nieodłącznym elementem niektórych dań, takich jak spaghetti czy nawet różnego rodzaju zupy. Dość często domowy makaron gości w mojej kuchni, gdyż wszyscy domownicy go uwielbiają, a szczególnie dzieci. Warto posłużyć się tym przepisem i zaserwować swoim pociechom lub całej rodzinie, zdrową wersję makaronów. Polecam każdemu!
Składniki na domowy makaron – przepis
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
Domowy makaron – przepis krok po kroku:
Krok 1. W miseczce roztrzepujemy 3 jajka.
Krok 2. Do roztrzepanych jajek dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju.
Krok 3. Całość dokładnie ugniatamy dłońmi do czasu połączenia się składników. Gotowe ciasto powinno być elastyczne.
Krok 4. Dobrze ugniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.
Krok 5. Po upłynięciu tego czasu ciasto dzielmy na dwa kawałki i rozwałkowujemy je jak najcieniej. Placki pozostawiamy do wyschnięcia.
Krok 6. Placek oprószamy mąką, a następnie zwijamy w rulon. Następnie kroimy na drobne kawałki. Pokrojone nitki makaronu rozwijamy i rozrzucamy po stole do przeschnięcia (możesz zrobić inny kształt makaronów).
Krok 7. Makarony gotujemy w osolonej wodzie.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>