Domowy przepis na ciasto Pychotka. Obłędny smak, który pokochasz od pierwszego kęsa

0
13016

Puszyste ciasto z nutą powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego, smakowitego budyniu oraz delikatnej pianki. Całość sprawia, że Pychotka jest wypiekiem jedynym w swoim rodzaju, absolutnie pysznym i wciągającym.

Ciasto Pychotka jest w moim rodzinnym kompendium przepisów od lat. Nie robię go często, ponieważ wymaga nieco więcej czasu, ale jego smak rekompensuje każdą chwilę spędzoną w kuchni. Najczęściej przygotowuję je na przyjęcia rodzinne i święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Z pewnością Ty również pokochasz to ciasto tak bardzo jak ja.

DZISIAJ GRZEJE:  Zrazy wołowe jak u mamy - niezawodny przepis

Składniki na ciasto Pychotka:

Przygotowanie ciasta składa się z kilku etapów, dlatego warto przed rozpoczęciem pieczenia sprawdzić czy na pewno mamy w domu wszystkie składniki. Jeśli połączymy wszystkie składniki zgodnie z tym domowym przepisem, możemy mieć pewność, że Pychotka wyjdzie idealna.

Ciasto:

  • 750 gram mąki
  • 300 gram masła
  • 6 żółtek
  • 300 gram cukru
  • 5 łyżek śmietany 18
  • 1 cukier waniliowy
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy makaron. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat

Budyń:

  • 1,5 l mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 gram cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 200 gram masła

Dodatkowo:

  • Dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 gram orzechów włoskich (bez łupin)
  • 9 białek
DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na ciasto Pychotka krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, następnie dzielimy je na 3 części.

Krok 2. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie piany, aby to zrobić 9 białek ubij z 300 g cukru. Pamiętaj, aby cukier dodawać stopniowo, po łyżce. Następnie, gdy cukier całkowicie się rozpuści dołóż 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Krok 3. Każda masę na ciasto będziemy przygotowywać w ten sam sposób, tak aby powstały nam 3 takie same warstwy. Najpierw wykładamy je na blaszkę, następnie smarujemy powidłami lub dżemem, a potem dodajemy na nie piankę i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie, tak uszykowane ciasta pieczemy przez około 40 minut w 160 stopniach.

DZISIAJ GRZEJE:  Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop który oczyści płuca

Krok 4. W czasie pieczenia ciasta możemy przygotować masę budyniową. W tym celu w garnku wymieszaj 1,5 l mleka, 3 żółtka, dwa budynie, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 200 gram cukru, a potem zagotuj. Następnie pozostaw budyń do wystygnięcia.

Krok 5. Do osobnego naczynia włóż 200 gr masła, a następnie dosyp 2 łyżki cukru pudru – całość zmiksuj. Gdy masa będzie dobrze połączona, ciągle miksując możemy stopniowo dodawać do niej wystudzony budyń, aż otrzymamy krem budyniowy.

Krok 6. Na koniec przekładamy ciasto masą budyniową i nasza Pychotka gotowa!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na chatkę Baby Jagi - prosty i pyszny sernik bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Staropolski piernik długodojrzewający. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here