Domowy syrop truskawkowy na zimę. Pełen witamin i niesamowitego smaku

0
4996

Domowy syrop truskawkowy świetnie wzmocni Twój organizm, a jesienią i zimą pomoże zwalczyć każde przeziębienie. Warto mieć go w zapasie, bowiem jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również przepyszny. Dodatkowo truskawki, które pozostaną z przygotowania syropu świetnie sprawdzą się jako konfitura do ciast lub naleśników.

Truskawki zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, dzięki której nasza odporność zauważalnie się wzmocni. Oprócz tego ten smakowity, czerwony owoc zawiera pektyny oraz kwasy organiczne, które pobudzają pracę jelit oraz przyspieszają przemianę materii. Warto więc w sezonie jeść go jak najwięcej, natomiast zimą świetnie zastąpi go domowy syrop truskawkowy z tego przepisu.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa nalewka z truskawek w kilku prostych krokach. Przepis na niebiański smak
DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowa chmurka bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa

Domowy syrop truskawkowy – składniki:

Do przygotowania syropu tak naprawdę potrzebujemy tylko 3 składników. Jednak oprócz nich przyda Ci się również duży garnek z grubym dnem, wyparzone słoiki lub butelki oraz sito.

  • 1,5 kilograma truskawek
  • 2 cytryny (sok)
  • 500 gram cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto z rabarbarem i truskawkami według przepisu mojej babci. Mięciutkie i delikatne
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na syrop truskawkowy krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj wszystkie truskawki, następnie oderwij lub odetnij szypułki.

Krok 2. Włóż truskawki do dużego garnka i zasyp całością cukru, potem odstaw owoce na 1-3 godzin. Dzięki temu truskawki same puszczą sok i nie będzie trzeba dodawać wody w początkowym etapie gotowania.

Krok 3. Umyj cytryny i wyciśnij z nich sok.

DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowa chmurka – przepis na obłędne ciasto, które zachwyci gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Krok 4. Gdy truskawki puszczą sok możesz postawić garnek z nimi na palniku, początkowo na minimalnej mocy. Pamiętaj też, aby nie przykrywać niczym garnka, owoce powinny powoli się rozgotowywać.

Krok 5. Gotuj owoce przez 4 godziny, po tym czasie powinien być widoczny ładnie zagęszczony sok.

Krok 6. Dodaj do syropu z truskawkami wyciśnięty sok z cytryn, następnie całość delikatnie zamieszaj i gotuj przez kolejną godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie
DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty
DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm

Krok 7. Jeszcze wrzący syrop truskawkowy zlej przez sitko do słoiczków lub butelek, powinno wyjść około 900 mililitrów syropu.

 

Krok 8. Pozostałe z syropu owoce również warto umieścić w słoikach, świetnie nadadzą się jako dodatek do ciast lub naleśników.

Krok 9. Po zakręceniu słoików/weków można je dodatkowo włożyć do nagrzanego do 110 stopni piekarnika na około 30 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z czereśni – babciny przepis na niesamowitą czereśniówkę
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Karpatka z groszkiem ptysiowym. Nietuzinkowy przepis na deser bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here