Domowy syrop truskawkowy świetnie wzmocni Twój organizm, a jesienią i zimą pomoże zwalczyć każde przeziębienie. Warto mieć go w zapasie, bowiem jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również przepyszny. Dodatkowo truskawki, które pozostaną z przygotowania syropu świetnie sprawdzą się jako konfitura do ciast lub naleśników.
Truskawki zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, dzięki której nasza odporność zauważalnie się wzmocni. Oprócz tego ten smakowity, czerwony owoc zawiera pektyny oraz kwasy organiczne, które pobudzają pracę jelit oraz przyspieszają przemianę materii. Warto więc w sezonie jeść go jak najwięcej, natomiast zimą świetnie zastąpi go domowy syrop truskawkowy z tego przepisu.
Domowy syrop truskawkowy – składniki:
Do przygotowania syropu tak naprawdę potrzebujemy tylko 3 składników. Jednak oprócz nich przyda Ci się również duży garnek z grubym dnem, wyparzone słoiki lub butelki oraz sito.
- 1,5 kilograma truskawek
- 2 cytryny (sok)
- 500 gram cukru
Przepis na syrop truskawkowy krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj wszystkie truskawki, następnie oderwij lub odetnij szypułki.
Krok 2. Włóż truskawki do dużego garnka i zasyp całością cukru, potem odstaw owoce na 1-3 godzin. Dzięki temu truskawki same puszczą sok i nie będzie trzeba dodawać wody w początkowym etapie gotowania.
Krok 3. Umyj cytryny i wyciśnij z nich sok.
Krok 4. Gdy truskawki puszczą sok możesz postawić garnek z nimi na palniku, początkowo na minimalnej mocy. Pamiętaj też, aby nie przykrywać niczym garnka, owoce powinny powoli się rozgotowywać.
Krok 5. Gotuj owoce przez 4 godziny, po tym czasie powinien być widoczny ładnie zagęszczony sok.
Krok 6. Dodaj do syropu z truskawkami wyciśnięty sok z cytryn, następnie całość delikatnie zamieszaj i gotuj przez kolejną godzinę.
Krok 7. Jeszcze wrzący syrop truskawkowy zlej przez sitko do słoiczków lub butelek, powinno wyjść około 900 mililitrów syropu.
Krok 8. Pozostałe z syropu owoce również warto umieścić w słoikach, świetnie nadadzą się jako dodatek do ciast lub naleśników.
Krok 9. Po zakręceniu słoików/weków można je dodatkowo włożyć do nagrzanego do 110 stopni piekarnika na około 30 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>