Dwukolorowa babka wielkanocna, hitem tych świąt. Zobacz prosty i szybki przepis

0
4160

W czasie świąt bardzo często brakuje nam czasu, gdyż jesteśmy pochłonięci przygotowywaniem się na przyjazd i ugoszczenie bliskich nam osób. Mam dla Ciebie przepis na babkę Wielkanocną która nie zajmuje dużej ilości czasu, a jest po prostu rewelacyjna. Świetnie prezentuje się na wielkanocnym style, gdyż jest dwukolorowa. Koniecznie wypróbuj przepis!

Święta wielkanocne są tuż tuż dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy, które nie tylko są sprawdzone, ale również zaoszczędzą nam troszkę czasu. Przepis ten jest bardzo prosty, więc jestem pewna, że trzymając się poniższych kroków, babka wyjdzie Ci rewelacyjna. Serdecznie polecam przepis na Wielkanocny wypiek!

DZISIAJ GRZEJE:  Mazurek Wielkanocny - nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Wielkanocny żurek - idealny na zbliżające się święta

Składniki na Babkę Wielkanocną – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam formy do babki oraz szklanki o pojemności 250 ml.

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Marcinek - wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto kora dębu. Oryginalne ciasto, które powala na kolana

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie Babki Wielkanocnej krok po kroku – przepis:

Krok 1. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.

Krok 2. Białka miksujemy na wysokich obrotach miksera, do momentu powstania sztywnej piany, a następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Nadal ucieramy.

Krok 3. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednym żółtku, miksujemy każde żółtko minimum przez ok. 1 min.

Krok 4. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki w galarecie - zaledwie kilka kroków w przygotowaniu
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

Krok 5. Następnie wlewamy wodę oraz olej i całość dokładnie ze sobą mieszamy, do momentu całkowitego połączenia się składników.

Krok 6. Połowę ciasta przelewamy do formy, a do drugiej połowy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż kakao dobrze się rozprowadzi.

Krok 7. Ciemne ciasto przelewamy do formy na jasne ciasto (można patyczkiem od szaszłyka robić różne kształty).

Krok 8. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 40 min do tzw. „suchego patyczka”.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krakowski - tak pysznego jeszcze nie jedliście
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placek drożdżowy bez ucierania. Dodaj ulubione owoce i ciesz się pysznym ciastem

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na babkę piaskową. Koniecznie wypróbuj przepis na Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here