Aronia to owoc bardzo zdrowy, wspomagający układ krążenia i chroniący serce przed chorobami. Ponadto posiada pyszny smak i można z niego zrobić wiele wspaniałych produktów. Dzisiaj przepis na dżem, tak bardzo pasujący do nastającej właśnie jesieni.
Surowe owoce aronii posiadają specyficzną goryczkę i nie są tak smaczne jak choćby jagody czy porzeczki. Jednak przy tworzeniu nalewek czy przetworów, łatwo pozbyć się aroniowej goryczki i stworzyć pyszną rzecz. Aby przetwory nie były gorzkie wystarczy zrobić tak, jak w przepisie poniżej.
Składniki na dżem z aronii
- 1 kg aronii,
- 1 kg jabłek,
- 500 g gruszek,
- 500 g cukru,
- szklanka wody,
- sok wyciśnięty z całej cytryny.
Dżem z aronii krok po kroku
- Wypłucz owoce aronii w zimnej wodzie, zrób to bardzo dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka i zalej wrzątkiem.
- Zostaw zalaną aronię na około godzinę. Jak minie ten czas w drugim garnku rozpuść cukier w 250 ml wody. Do zagotowanego syropu dodaj dobrze umyte, obrane i pokrojone jabłka oraz gruszki.
- Gdy składniki się zagotują, a jabłka i gruszki zmiękną, przenieś je do garnka z owocami aronii i całość razem wymieszaj. Gotuj wszystko przez około kwadrans, a potem odstaw na noc do wystudzenia.
- Kolejnego dnia znowu wszystko zagotuj. Trzymaj garnek na palniku, aż owoce całkowicie się rozpadną i połączą ze sobą. Na koniec dodaj świeży sok z cytryny i zamieszaj.
- Dżem z aronii przełóż do dobrze wyparzonych i osuszonych słoików, które przenieś do garnka na ściereczkę. Garnek zalej wodą do około 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
- Gotowy dżem odstaw w zaciemnione, chłodne miejsce. Będą dobre do spożycia przez wiele miesięcy.