Sezon na dynie w pełni, więc nie zwlekaj i odwiedź sklep bądź stragan, by nabyć to fantastyczne warzywo, choć z botanicznego punktu widzenia jego słodki miąższ jest owocem.
Dynie przygotowujemy częściej w wytrwany sposób, na przykład w formie zupy. W dzisiejszym przepisie dowiecie się z kolei, jak zrobić fantastyczny dżem na bazie dyni i pomarańczy. Jest znakomity i z pewnością posmakuje nawet dzieciom. Poleć przepis znajomym!
Składniki na dżem z dyni i pomarańczy – przepis
Oto składniki, których będziesz potrzebować do zrobienia tego znakomitego dżemu:
- 1,5 kg dyni po wydrążeniu
- 4 pomarańcze
- 1 jabłko
- 1 cytryna,
- 500 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- mały kawałek imbiru
Dżem z dyni i pomarańczy krok po kroku – przepis
Krok 1. Umytą dynię przekrój na pół i wydrąż z niej wszystkie nasiona. Potem pokrój ją na małe kawałki i wrzuć je do garnka.
Krok 2. Dobrze umyj i obierz jabłka. Wykrój z nich gniazdo z pestkami, następnie drobno posiekaj i dodaj do dyni w garnku.
Krok 3. Sok z pomarańczy i cytryny wyciśnij i zalej nim dynię oraz jabłka czekające w garnku.
Krok 4. Gotuj wszystko pod przykryciem, aż wszystkie składniki się rozpadną. Wtedy dodaj cukier, cynamon oraz kawałek imbiru starty na tarce. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Mieszaj wszystko co jakiś czas.
Krok 5. Gotowy dżem przelej do słoików, dobrze zakręć i postaw je do góry dnem. Przykryj ściereczką i poczekaj, aż wystygną. Powinno to zająć około 2 godzin. Taki dżem nie wymaga pasteryzacji. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>