Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

0
4672

Sezon na dynie w pełni, więc nie zwlekaj i odwiedź sklep bądź stragan, by nabyć to fantastyczne warzywo, choć z botanicznego punktu widzenia jego słodki miąższ jest owocem.

Dynie przygotowujemy częściej w wytrwany sposób, na przykład w formie zupy. W dzisiejszym przepisie dowiecie się z kolei, jak zrobić fantastyczny dżem na bazie dyni i pomarańczy. Jest znakomity i z pewnością posmakuje nawet dzieciom. Poleć przepis znajomym! 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami. Podpowiadamy, co zrobić, by nie była gorzka
DZISIAJ GRZEJE:  Nie kupuj chleba razowego. Zrób go według tego przepisu. Dodaj nasiona i ciesz się pysznym zdrowym chlebkiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Składniki na dżem z dyni i pomarańczy – przepis 

Oto składniki, których będziesz potrzebować do zrobienia tego znakomitego dżemu:

  • 1,5 kg dyni po wydrążeniu
  • 4 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • 1 cytryna,
  • 500 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • mały kawałek imbiru
DZISIAJ GRZEJE:  Super przepis na zupę dyniową

Dżem z dyni i pomarańczy krok po kroku – przepis 

Krok 1. Umytą dynię przekrój na pół i wydrąż z niej wszystkie nasiona. Potem pokrój ją na małe kawałki i wrzuć je do garnka.

Krok 2. Dobrze umyj i obierz jabłka. Wykrój z nich gniazdo z pestkami, następnie drobno posiekaj i dodaj do dyni w garnku.

Krok 3. Sok z pomarańczy i cytryny wyciśnij i zalej nim dynię oraz jabłka czekające w garnku.

Krok 4. Gotuj wszystko pod przykryciem, aż wszystkie składniki się rozpadną. Wtedy dodaj cukier, cynamon oraz kawałek imbiru starty na tarce. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Mieszaj wszystko co jakiś czas.

Krok 5. Gotowy dżem przelej do słoików, dobrze zakręć i postaw je do góry dnem. Przykryj ściereczką i poczekaj, aż wystygną. Powinno to zająć około 2 godzin. Taki dżem nie wymaga pasteryzacji. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem. Lepszego placka dawno nie jadłeś

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - oblane polewą czekoladową jest wyśmienite
DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here