Knedle podobnie jak pierogi najczęściej podawane są z owocami lub nieco bardziej wytrwanie z mięsem. Z pewnością jest tutaj wielu fanów przepisu w wersji owocowej, jednak w moim domu królują knedle z mięsem z rosołu.
Ze względu na to, że nie lubię marnować jedzenia, zawsze staram się wykorzystać wszystkie resztki. I właśnie tak powstał przepis na knedle z mięsem z rosołu. Dzięki temu nie muszę wyrzucać mięsa, a dodatkowo mam pyszny obiad na kolejny dzień. Ponadto, gdy z przygotowywania knedli pozostaje mi jeszcze ciasto, wykorzystuję je do zrobienia kolejnego obiadu – kopytek.
Składniki na knedle z mięsem z rosołu:
Domowy przepis na knedle nie wymaga ani wiele pracy, ani również specjalnych składników. Najważniejszym elementem jest mięso, a resztę z pewnością również masz w swoim domu. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad, ponieważ jest szybki, ale przede wszystkim pyszny!
Ciasto:
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
- 250 gram mąki pszennej
- 1-2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól
Nadzienie:
- 400 gram mięsa z rosołu
- 1 jajko
- 1 cebula
- Masło do podsmażenia cebuli
- Łyżeczka majeranku
- Pieprz
- Sól
Knedle z mięsem z rosołu – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek obierz i pokrój cebulę, następnie podsmaż ją na maśle.
Krok 2. Mięso z rosołu drobno posiekaj – ze względu na to, że jest ono miękkie nie ma potrzeby aby je mielić.
Krok 3. Do tak przygotowanego mięsa dodaj podsmażoną cebulkę i jajko, następnie dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Pora się zabrać za ciasto na knedle z mięsem z rosołu – najpierw ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie zagnieć je wraz z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i solą.
Krok 5. Na stolnicy obsypanej mąką ułóż ciasto, a następnie uformuj z niego placuszki. Potem do wnętrza każdego z nich nałóż farsz i uformuj knedle.
Krok 6. Zagotuj posoloną wodę, a następnie gotuj knedle z mięsem z rosołu przez około 5 minut od wypłynięcia.
Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny – dokładnie z tego samego przygotowuję kopytka. Dlatego też, gdy po robieniu knedli zostaje mi trochę ciasta, nigdy go nie wyrzucam. Mam prawie gotowy obiad na kolejny dzień.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>