Czy znacie kogoś, kto nie lubi ziemniaków? Być może ziemniaki z wody, podawane tradycyjnie na przykład do kotleta na obiad mogą się znudzić. Natomiast ich alternatywna wersja, pieczona razem z ziołami, to już rzecz, której nikt się nie oprze.
Tak pieczone ziemniaki możesz jeść po prostu jako przekąskę albo podać je jako dodatek choćby do soczystego steka. Wariantów jest mnóstwo. A przepis jak je zrobić należy do banalnych.
Składniki na pieczone ziemniaki
- kilogram mniejszych ziemniaków z cienką skórką
- sól, pieprz
- zioła np. prowansalskie, oregano, tymianek
- dobra lub roztopione masło klarowane
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Pieczone ziemniaki krok po kroku
- Ziemniaki dobrze umyj i wyszoruj. Gotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości. Zostaw im trochę twardości, lecz niezbyt wiele.
- Odcedzone ziemniaki rozłóż na blaszce do pieczenia. Ziemniaki lekko rozgnieć, posyp dowolnymi ziołami, pieprzem i polej roztopionym masłem klarowanym lub oliwą.
3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz ziemniaki przez około 20 minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru.
4. Możesz podać je z różnymi sosami, na przykład z czosnkowym lub zwykłym keczupem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>