Fasolka szparagowa z sosem bolońskim – Wykwintne połączenie smaków

0
1843

Fasolka szparagowa z sosem bolońskim to jedno z tych pysznych dań, które łączą w sobie delikatność świeżej fasolki z intensywnym smakiem soczystego sosu mięsnego. To idealna propozycja dla miłośników klasycznej kuchni włoskiej, którzy chcą zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym i aromatycznym posiłkiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki po królewsku

Przygotowanie tej potrawy może być nie tylko prostsze, ale także bardziej ekscytujące niż się spodziewasz! Zapraszam do tego przepisu, który z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich gości przy stole.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Oto składniki potrzebne do wykonania przepisu na fasolkę z sosem bolońskim:

Składniki:

  • mięso mielone wołowe – 400 g
  • pomidory krojone z puszki – 400 g
  • cebula – 1 szt
  • marchewka – 1 nieduża
  • seler naciowy – 1 łodyga
  • czosnek – 4 ząbki
  • czerwone wytrawne wino – 120 ml
  • mleko pełnotłuste (opcjonalnie) – 120 ml
  • oregano – 1 łyżeczka
  • oliwa – 2 łyżki
  • fasolka szparagowa – 500 g
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan i listki bazylii do podania
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób wykonania przepisu krok po kroku: 

Krok 1. Na samym początku musisz bardzo drobno posiekać cebulę, marchewkę i seler naciowy. W garnku o grubym dnie lub dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Następnie wrzuć posiekane warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. 

DZISIAJ GRZEJE:  Marynowana fasolka szparagowa

Krok 2. W kolejnym kroku dodaj mięso i drobno posiekany czosnek, podsmaż go i rozdrobnij mięso grzbietem łyżki, aż straci kolor surowizny. Następnie wlej wino i gotuj do odparowania alkoholu. Dodaj pomidory i oregano, szczyptę soli i pieprzu. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Jako następną czynność należy wlać mleko i dusić przez około pół godziny. 

Krok 3. Teraz umyj fasolkę szparagową i odednij końcówki. Następnie ugotuj ją w lekko osolonej wodzie. Całość odcedź i wymieszaj z sosem bolońskim. Przed podaniem posyp tartym parmezanem i listkami bazylii.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię marynowaną po francusku czyli urok i smak francuskiej kuchni w słoiczku

Życzę smacznego i miłego delektowania się pysznym daniem z fasolki szparagowej z sosem bolońskim! Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here