Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. To święto łasuchów będzie miało miejsce już 8 lutego, a więc za nieco ponad tydzień. Podczas Tłustego Czwartku przygotowuje się wiele słodkości, a jedną z tych najbardziej tradycyjnych są faworki.
Siłą i atutem faworków jest ich prostota. To po prostu kawałki smacznego ciasta smażone w głębokim oleju. Ten przepis pokazuje, jak zrobić faworki na bazie serka mascarpone.
Składniki na faworki – przepis
Aby wykonać faworki potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej typ 500-550
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżkę rumu, spirytusu lub octu
- 1 litr oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- cukier puder
Faworki krok po kroku – przepis
Krok 1. Mąkę przesiej, wsyp do misy miksera i dodaj jajka, żółtka, cukier i sól oraz serek mascarpone. Ciasto wyrabiaj przy pomocy haka, aż będzie jednolite. Dodaj jedną łyżkę rumu, spirytusu lub octu, aby faworki za bardzo nie wchłaniały cukru.
Krok 2. Gotowe ciasto uderzaj wałkiem przez kilka minut, aby się napowietrzyło. Możesz stosować też inną metodę napowietrzania, czyli składnie ciasta i rozwałkowywanie go. Powtórz tę czynność kilkunastokrotnie.
Krok 3. Napowietrzone ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny, a olej w garnku rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj bardzo cienko. Tnij je na paski, mniej więcej 3 cm x 10-12 cm. Na środku każdego paska zrób dziurkę i uformuj faworka.
Krok 5. Faworki wrzucaj do garnka z tłuszczem i smaż na złoty kolor z obu stron. Po smażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Na koniec posyp je obficie cukrem pudrem i gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>