Faworki z dodatkiem serka mascarpone

0
1824

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. To święto łasuchów będzie miało miejsce już 8 lutego, a więc za nieco ponad tydzień. Podczas  Tłustego Czwartku przygotowuje się wiele słodkości, a jedną z tych najbardziej tradycyjnych są faworki.

Siłą i atutem faworków jest ich prostota. To po prostu kawałki smacznego ciasta smażone w głębokim oleju. Ten przepis pokazuje, jak zrobić faworki na bazie serka mascarpone.

DZISIAJ GRZEJE:  Ziemniaczane gniazda wypełnione mięsem mielonym z dodatkami
DZISIAJ GRZEJE:  Forszmak, czyli niezwykle mięsna i treściwa zupa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Tradycyjna kapusta z grochem i grzybami leśnymi

Składniki na faworki – przepis

Aby wykonać faworki potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej typ 500-550
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżkę rumu, spirytusu lub octu
  • 1 litr oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • cukier puder
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pączki od samej Magdy Gessler

Faworki krok po kroku – przepis

Krok 1. Mąkę przesiej, wsyp do misy miksera i dodaj jajka, żółtka, cukier i sól oraz serek mascarpone. Ciasto wyrabiaj przy pomocy haka, aż będzie jednolite. Dodaj jedną łyżkę rumu, spirytusu lub octu, aby faworki za bardzo nie wchłaniały cukru.

Krok 2. Gotowe ciasto uderzaj wałkiem przez kilka minut, aby się napowietrzyło. Możesz stosować też inną metodę napowietrzania, czyli składnie ciasta i rozwałkowywanie go. Powtórz tę czynność kilkunastokrotnie.

Krok 3. Napowietrzone ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny, a olej w garnku rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Krok 4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj bardzo cienko. Tnij je na paski, mniej więcej 3 cm x 10-12 cm. Na środku każdego paska zrób dziurkę i uformuj faworka.

Krok 5. Faworki wrzucaj do garnka z tłuszczem i smaż na złoty kolor z obu stron. Po smażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Na koniec posyp je obficie cukrem pudrem i gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczyste domowe zrazy z karkówki
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście
DZISIAJ GRZEJE:  Kurczak pieczony na kilogramie soli. W taki sposób wychodzi idealnie soczysty