Fuczki – placki z kiszonej kapusty. Bieszczadzkie pyszne danie, którego musisz spróbować

0
10027

Przepis dla tych, którzy nigdy nie próbowali placków z kiszonej kapusty. Nazywają się fuczki i są naprawdę bardzo smaczne.

Najważniejszym składnikiem dzisiejszego dania jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki robi się zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty, nasz przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście, bo według nas danie jest o wiele smaczniejsze.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placki ziemniaczane z szynką i serem - proporcja na dzisiejszy obiad

Składniki na fuczki – przepis

Do przygotowania bieszczadzkich placków potrzebować będziemy następujących składników:

  • 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mleka lub wody
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • kminek do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie placków krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie.

Krok 2. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego.

Krok 3. Ciasto przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Krok 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 5. Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here