Przepis dla tych, którzy nigdy nie próbowali placków z kiszonej kapusty. Nazywają się fuczki i są naprawdę bardzo smaczne.
Najważniejszym składnikiem dzisiejszego dania jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki robi się zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty, nasz przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście, bo według nas danie jest o wiele smaczniejsze.
Składniki na fuczki – przepis
Do przygotowania bieszczadzkich placków potrzebować będziemy następujących składników:
- 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mleka lub wody
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- kminek do smaku
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie placków krok po kroku – przepis
Krok 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie.
Krok 2. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego.
Krok 3. Ciasto przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.
Krok 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 5. Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>