Galaretka drobiowa – najlepsza jaką jedliście. Przepis jest banalnie prosty

0
105218

Galaretka drobiowa to zdecydowanie przysmak mojego dzieciństwa i jestem pewna, że nie jedno z was w domu miało to przepyszne danie. Pamiętam jak babcia przygotowywała galaretkę drobiową i każdy się nią zajadał. U mnie w domu zawsze jedliśmy galaretkę drobiową oblaną małą ilością octu. Koniecznie wypróbuj ten najlepszy domowy przepis!

Galaretka drobiowa jest daniem, które robię kilka razy w roku i śmiało mogę stwierdzić, że za każdym razem smakuje mi jeszcze bardziej. Nie wymaga dużo pracy w przygotowaniu, dlatego jest idealną propozycją w czasie świąt Wielkanocnych, gdzie niektóre dania są pracochłonne. Serdecznie polecam Ci ten przepis na pyszną galaretkę drobiową!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na galaretkę drobiową – przepis:

  • 3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • kukurydza i groszek według własnego uznania 
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • zielona część pora
  • pęczek pietruszki
  • jajko ugotowane na twardo 
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • żelatyna
  • przyprawa uniwersalna
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Marcinek - wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto kora dębu. Oryginalne ciasto, które powala na kolana

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie galaretki drobiowej krok po kroku – przepis:

Krok 1. Udka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie wykładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby woda była jeszcze 3 cm ponad kurczakiem.

Krok 2. Marchewki i seler dokładnie myjemy, a potem kroimy w paski o średniej wielkości.

Krok 3. Por i natkę pietruszki dokładnie myjemy, a następnie związujemy ze sobą.

Krok 4. Cebulę w całości obieramy z warstw.

Krok 5. W czasie, gdy udka się ugotują zdejmujemy z powierzchni szum, a następnie do garnka wrzucamy wszystkie warzywa.

DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas na żurek domowej roboty. Ten przepis całkowicie odmieni Twoją zupę na Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie

Krok 6. Do garnka wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, potem dodajemy przyprawę uniwersalną oraz pieprz.

Krok 7. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, a następnie po ugotowaniu i wystudzeniu wyjmujemy udka i kroimy na drobne kawałki.

Krok 8. Wywar przecedzamy przez sitko i dodajemy 4 – 5 łyżeczek żelatyny na litr zalewy.

Krok 9. Do formy lub salaterek dodajemy pokrojone w plastry jajko i warzywa (np. marchewki z wywaru, kukurydza, groszek) oraz  mięso. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce do stężenia.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krakowski - tak pysznego jeszcze nie jedliście
DZISIAJ GRZEJE:  Pasta jajeczna z chrzanem. Przepis w sam raz na Wielkanocne śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na babkę piaskową. Koniecznie wypróbuj przepis na Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here