Ogórki w musztardzie to świetny przepis na smaczny dodatek np. do śniadania czy na idealną przekąskę na przyjecie. ogórki zrobione według przepisu są lekko ostre sprawą musztardy, co sprawia że smak jest niepowtarzalny. Sprawdźcie sami 🙂
Przepis na ogórki w musztardzie jest bardzo prosty do wykonania. Aby cieszyć się ich niespotykanym smakiem, wystarczy pokroić warzywo i zalać specjalną zalewą. Powodzenia!
Składniki do ogórków w musztardzie
Do przygotowania ogórków w musztardzie potrzebować będziemy następujących składników:
- 4 kg ogórków
- 200 ml octu
- 200 ml oleju roślinnego
- 2 główki czosnku
- 1 pęczek kopru
- 200 g cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki musztardy w proszku
- 1 łyżeczkę czarnego pieprzu
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ogórków krok po kroku – przepis
Krok 1. Na samym początku ogórki należy dokładnie umyć i zostawić w zimnej wodzie na około dwie godziny. Następnie trzeba je pokroić w słupki.
Krok 2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy przez zmieszanie ze sobą cukru, octu, soli, musztardy, oleju roślinnego i pieprzu. Czosnek należy dokładnie obrać, przecisnąć przez prasę i również dodać do wyżej wspomnianych składników.
Krok 3. Kolejno siekamy drobno koperek i dodajemy go zalewy. Wcześniej pokrojone w słupki ogórki dodajemy do reszty zmieszanych ze sobą składników i pozostawiamy na około 3 godziny. Od czasu do czasu mieszamy ogórki, by dobrze się zamarynowały.
Krok 4. Po upływie czasy wypełniamy słoiki ogórkami i zalewamy je marynatą. Pasteryzujemy około 15 minut. Ogórki z musztardą w słoikach na zimę przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>