Gnojówka z pokrzywy bezkonkurencyjnie zwalczy szkodniki i choroby. Sprawdź jak zrobić naturalny nawóz

0
8059
Gnojówka z pokrzywy nawóz

Jeśli chcemy by nasze rośliny zdrowo rosły musimy pamiętać by dbać o nie na każdym kroku. Wiele z nich jest bardzo podatnych na choroby grzybowe oraz szkodniki, więc warto pomyśleć o odpowiedniej pielęgnacji już od samego początku. Gnojówka z pokrzywy to bezkonkurencyjny nawóz, który nie tylko zapewnia roślinom prawidłowy rozwój i chroni je przed szkodnikami, ale również świetnie zwalcza przędziorki czy mszyce, które już się pojawiły.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z mniszka lekarskiego. Łatwy przepis na odporność i oczyszczony organizm

Gnojówka z pokrzywy – składniki na ekologiczny nawóz:

  • 10 litrów wody
  • 1 kilogram świeżo zerwanych pokrzyw
  • Duży pojemnik
  • Gaza do przykrycia pojemnika

Opcjonalnie:

  • 1 łyżka mączki bazaltowej
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jak przygotować nawóz z pokrzywy krok po kroku:

Krok 1. Aby przygotować najlepszy nawóz najlepiej zebrać pokrzywę jeszcze przed okresem kwitnienia (ziele kwitnie od czerwca do października), ponieważ to właśnie młode liście mają największą ilość substancji odżywczych.

Krok 2. Pokrój pokrzywę na mniejsze kawałki i włóż do przygotowanego pojemnika, następnie zalej ją wodą. Opcjonalnie dodaj mączkę bazaltową, która nie wpłynie na proces fermentacji, ale może pomóc zniwelować nieprzyjemny zapach.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Krok 3. Zakryj pojemnik gazą lub siatką, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że powietrze może swobodnie dostać się do środka.

Krok 4. Gnojówka z pokrzywy ma specyficzny, niezbyt przyjemny zapach, dlatego pojemnik ustaw nieco dalej od domu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z patelni - polecam ten świetny sposób

Krok 5. Nawóz powinno się mieszać raz dziennie przez około 2-3 tygodnie. Po tym czasie kolor wody zmieni się na brązowy, a z powierzchni zniknie piana. Jeśli tak się stało możesz mieć pewność, że gnojówka jest gotowa do użycia. W okresie letnim, gdy jest bardzo gorąco fermentacja może przebiegać szybciej.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs
DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here