Smak gofrów wielu z nas kojarzy się z wakacjami nad morzem. Ten przepyszny słodki deser uwielbia chyba każdy. Zamiast wracać do niego wspomnieniami, zrób go w domu o każdej porze roku.
Oczywiście do wykonania gofrów będzie potrzebna gofrownica. Nie jest to jednak wyjątkowy drogi przedmiot. Jeżeli już ją posiadasz, kieruj się przepisem.
Składniki na gofry – przepis
Aby zrobić gofry będziesz potrzebować następujących rzeczy:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej – 300 g
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju – 80 g
- 3 średnie jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Gofry krok po kroku – przepis
Wskazówka: Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki
Krok 1. Białka oddziel od żółtek i umieść w dużej misce. Żółtka natomiast przełóż do innej miski.
Krok 2. Do naczynia z żółtkami wlej lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklanki oleju roślinnego o delikatnym smaku. Na sam koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszaj mikserem na jednolite, gładkie ciasto.
Krok 3. Dodaj szczyptę soli do miski z białkami i ubij je na sztywno. Na początku ubijaj na niskich obrotach miksera i zwiększaj je, aż osiągną maksimum. Po około minucie ubijania białka będą już białe i puszyste, wtedy dołóż łyżeczkę cukru i ubijaj dalej. Po około minucie czy dwóch białko będzie perfekcyjnie ubite, leciutkie i puszyste.
Krok 4. Teraz do miski z ciastem dodawaj łyżką ubitą pianę. Rób to powoli, po każdej łyżce wymieszaj wszystko delikatnie. Po chwili ciasto połączy się z pianą.
Krok 5. Przed pieczeniem gofrów dobrze wyczyść gofrownicę, a następnie nasmaruj jej płytki olejem. Gofrownicę nagrzej do maksymalnej mocy. Kiedy będzie gotowa do pieczenia, wylewaj chochlą porcję ciasta.
Krok 6. Każda gofrownica jest nieco inna i ma inną moc. Najlepiej przeczytaj w instrukcji ile piec gofry. Uniwersalny czas ich pieczenia to jednak cztery minuty. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy!
Gofry po upieczeniu dobrze jest umieścić na kratce do wypieków, by trochę odpoczęły. W ten sposób zachowają swoją chrupkość przez dłuższy czas.
Tak upieczone gofry możesz podawać, z czym tylko chcesz. Świeże owoce, bita śmietana, nutella, miód, masło orzechowe. Nie ma ograniczeń.