Jagody na zimę. Przydadzą się do deserów i pomogą na problemy brzuszne

0
12709

Jagody to prawdziwa bomba witaminowa, która w niektórych przypadkach działa o wiele lepiej niż leki z apteki. Regularne spożywanie tego owocu sprawia, że nasz wzrok znacznie się poprawi, a dodatkowo chroni jelita i naczynia krwionośne. To także idealna przekąska dla osób na diecie, ponieważ świetnie wspomaga metabolizm. Niestety nie są one dostępne cały rok, dlatego warto przygotować jagody na zimę w słoiczkach i wzmacniać swoją odporność każdego dnia.

Owoc jagody nie tylko ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale również wyśmienicie smakuje. Po zamknięciu w słoiczkach zgodnie z naszym przepisem, takie owoce będą idealnym dodatkiem do słodkich deserów czy ciast. Natomiast sok, który z nich powstanie świetnie nada się do zimowej herbatki.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy syrop truskawkowy na zimę. Pełen witamin i niesamowitego smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gęsty syrop z mięty. Orzeźwiający dodatek do herbaty i napojów

Składniki na jagody na zimę w słoiczkach:

Jagody na zimę może przygotować praktycznie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Nawet jeśli nigdy w życiu nie przygotowywałeś przetworów, to z pewnością świetnie sobie poradzisz z tym przepisem. Zrobienie jagód w słoiczkach wymaga jedynie chwili czasu oraz dwóch podstawowych produktów.

  • 1 kilogram jagód
  • Cukier (3 łyżki na każdy słoiczek)
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Cukinię w Zalewie Paprykowej: Słoiczek Pełen Smaków na Zimowe Wieczory
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z cukinii w pysznej marynacie. Przepis na słoiczki siostry Anastazji

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na jagody na zimę krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj i oczyść owoce, ale na tyle delikatnie by nie puściły zbyt dużo soku, następnie delikatnie je osusz.

Krok 2. Czyste jagody układamy w słoiczkach, tak aby każdy był wypełniony do połowy, potem wystarczy zasypać każdy z nich 3 łyżkami cukru.

Krok 3. Tak przygotowane owoce w słoikach zakręcamy, a następnie zagotowujemy każdy z nich przez około 10 minut.

Krok 4. Po tym czasie odkładamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Jagody na zimę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa nalewka z truskawek w kilku prostych krokach. Przepis na niebiański smak

Sok z jagód można stosować również niczym syrop – dzięki temu wzmocnimy odporność naszego organizmu. Działa on też niczym lek w przypadku niestrawności czy biegunki. Wystarczy jedna łyżka syropu każdego dnia i już po kilku tygodniach poczujesz różnicę. Jagody na zimę warto przygotować od razu w większej ilości, ponieważ z pewnością wykorzystasz zarówno sok jak i owoce.

DZISIAJ GRZEJE:  Proste i Smaczne: Domowe Ciasto ze Śliwkami, Krok po Kroku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na otwarte jagodzianki z Twarogiem. Są wprost rewelacyjne

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowy sernik na zimno. Ekspresowy przepis na wyśmienity deser
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tartaletki z owocami. Ten pyszny i efektowny deser zachwyci gości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here