Jak dbać o zamiokulkas, aby wypuszczał piękne liście? Wystarczy ten nawóz

0
41558

Zamiokulkas, znany również jako zamioculcas zamiifolia, to roślina doniczkowa pochodząca z obszarów wschodniej Afryki, takich jak Tanzanii i Kenia. Jest to roślina popularna w uprawie domowej ze względu na swoją łatwość pielęgnacji i odporność na różne warunki środowiskowe.

Ze względu na swoje walory estetyczne i łatwość pielęgnacji, zamiokulkas stał się popularnym wyborem wśród miłośników roślin doniczkowych.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem
DZISIAJ GRZEJE:  Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Zamiokulkas jest jedną z najłatwiejszych roślin do pielęgnacji. Jest odporny na niedostatek światła, mało wymagający pod względem podlewania i toleruje różne warunki wilgotności. Roślina ma błyszczące, ciemnozielone liście, które są języczkowate i mogą osiągać długość do kilku centymetrów.

Tak jak wiele roślin doniczkowych, zamiokulkas może pomagać w oczyszczaniu powietrza z niektórych szkodliwych substancji. Poza tym preferuje jasne, rozproszone światło, ale może przetrwać w warunkach słabszego oświetlenia. Nie lubi nadmiaru wody, więc należy unikać nadmiernego podlewania.

DZISIAJ GRZEJE:  Pączki z ziemniakami. Wychodzą mega delikatne, zobacz ten nietypowy przepis

Jak sprawić, by Zamiokulkas chętniej wypuszczał nowe liście?

Jeżeli roślina niechętnie wypuszcza liście na przykład poprzez nadmierną ilość wody czy też za mało światła, jest na to jeden sprawdzony sposób, mianowicie nawóz z soczewicy. Posiada on właściwości, które pomogą mu rosnąć i ochronią go przed chorobami.

Wystarczy zagotować litr wody, następnie go ostudzić i wsypać do niego trzy łyżki soczewicy. Całość odstawić na kilka godzin, a później odcedzić sam płyn, w którym moczyła się soczewica. Płynem podlewać roślinę raz w miesiącu. To sprawi, że liście będą rosnąć szybciej i nabiorą bardziej intensywnego koloru.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami
DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z buraka z zaledwie dwóch składników. Skarbnica odporności na całą jesień i zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here