Żółknięcie liści ogórka może być wynikiem kilku różnych problemów, takich jak choroby, niedobory składników odżywczych, szkodniki lub nieodpowiednie warunki uprawy. Oto kilka kroków, które mogą pomóc zapobiec żółknięciu liści ogórka.
Jak zapobiec żółknięciu liści ogórka
Zadbaj o prawidłowe nawodnienie i nawożenie
Odpowiednie nawadnianie:
- Upewnij się, że rośliny otrzymują odpowiednią ilość wody. Gleba powinna być wilgotna, ale nie przemoczona.
- Unikaj podlewania liści, aby zapobiec rozwojowi chorób grzybowych.
- Nawożenie:
- Stosuj odpowiednie nawozy, które dostarczą roślinom niezbędnych składników odżywczych. Szczególnie ważne są azot, potas i magnez.
- Regularnie nawożenie zgodnie z zaleceniami dla ogórków
Chroń przed chorobami
Regularnie sprawdzaj rośliny pod kątem objawów chorób, takich jak mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy czy antraknoza.
Jak zapobiec żółknięciu liści ogórka
Aby zapobiec żółknięciu liści ogórka, możesz skorzystać z następujących wskazówek. Są to przepisy na domowej roboty opryski.
Kiedy pojawią się pierwsze pędy, a na roślinie pojawią się 3-4 liście, przygotuj roztwór: do wiadra z wodą dodaj 30 kropli jodu, 20 gramów mydła do prania i 1 litr mleka. Spryskaj ogórki tą mieszaniną mniej więcej raz na 10 dni.
Chleb jest doskonały dla ogórków. Wieczorem należy namoczyć bochenek chleba w wiadrze z wodą. Rano należy zagnieść chleb i dodać małą buteleczkę jodu. Przed podlaniem ogórków rozwór trzeba rozcieńczyć. Aby to zrobić, weź 1 litr płynu na wiadro wody (ok 10 l). Ogórki podlewamy roztworem raz na dwa tygodnie.
Cebula chroni rośliny przed chorobami
Jednym z prostych sposobów uzyskania naturalnego preparatu, który jednocześnie zasila i chroni rośliny przed chorobami i szkodnikami jest wykorzystanie łusek cebuli.
Aby w prosty sposób sporządzić płynny nawóz do podlewania roślin, wystarczy zebrać 1-2 garście łupin z kilku cebul. Można wykorzystać łuski cebuli zwyczajnej, czerwonej i dymki.
- Zebrane łuski wkładamy do szczelnego naczynia (np. duży słoik), które wyposażone jest w pokrywkę lub inne zamknięcie.
- Następnie należy zalać je co najmniej 1 litrem ciepłej wody.
- Naczynie zamykamy i odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na około jedną dobę.
- Po tym czasie roztwór przecedzamy, przelewamy do konewki lub innego naczynia.
Podlewamy rośliny raz w tygodniu bez rozcieńczenia lub po rozcieńczeniu wodą.