Wystarczy kilka podstawowych warzyw, kilka słoików i sól, aby stworzyć pyszne jarzyny w słoiku, które odpowiednio przygotowane będą gotowe do spożycia przez cały rok.
Składniki na jarzyny na zimę
- 1,2 kg marchewki,
- 60 dag pietruszki (korzeń)
- 50 dag selera (korzeń)
- 20 dag pora
- pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek natki selera i lubczyku
- 35 dag soli do przetworów,
- 8 słoiczków około 300 ml każdy
Jarzyny na zimę krok po kroku
- Korzeń marchewki i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj i pokrój w kosteczkę.
- Lubczyk, natkę pietruszki i selera drobniutko posiekaj.
- Wszystkie jarzyny posól wyznaczoną ilością soli i zostaw na kilka godzin.
- Po tym czasie wkładaj jarzyny łyżką do wyparzonych wcześniej słoików i ugniataj na tyle mocno, aby na wierzchu powstał naturalny sok.
- Słoiki dobrze zakręć i przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Będą dobre do spożycia przez rok.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>