Kapuśniak z młodej kapusty – ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

0
11722

Jeśli brak Ci czasu na długie siedzenie „przy garach”, ale masz ochotę na pyszną zupkę z kapusty mamy dla Ciebie przepis idealny. Gdy moja babcia i mama gotowały kapuśniak z młodej kapusty to w całym domu unosił się jego pyszny zapach. Dzisiaj sama go robię, jednak w nieco ulepszonej wersji, która zajmuje mniej czasu, a jest równie pyszna.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Składniki na kapuśniak z młodej kapusty:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 500 gram żeberek wieprzowych 
  • 500 g podsmażonego wędzonego boczku 
  • 2,5 litra wody
  • 3 pietruszki
  • kawałek zielonej części pora
  • ¼ selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • pęczek koperku lub szczypiorku 
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
DZISIAJ GRZEJE:  Galaretka drobiowa - najlepsza jaką jedliście. Przepis jest banalnie prosty

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przygotowanie kapuśniaku krok po kroku:

Krok 1. Zanim rozpoczniemy gotowanie zupy najpierw dokładnie umyj żeberka, a potem pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie przełóż mięso do garnka, zalej 2,5 l zimnej wody i zagotuj. Pamiętaj o ściągnięciu szumowin, dzięki czemu zupa nie będzie mętna.

Krok 2. Do wody z mięsem dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a potem gotuj całość przez 30 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone placki z młodej kapusty. Pokochasz ten smak od pierwszego kęsa

Krok 3. W czasie gdy żeberka się gotują umyj i obierz ziemniaki, pietruszkę oraz marchew. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, a pozostałe warzywa w talarki. Umyj, obierz i pokrój również na drobne kawałki seler oraz por. Na koniec obierz cebulę.

Krok 4. Przekrój na połówki kapustę oraz usuń z niej głąb, następnie poszatkuj drobno.

DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem

Krok 5. Tak przygotowane warzywa dodaj do garnka z mięsem, zwiększ moc palnika aż do momentu aż całość się zagotuje. Potem zmień moc na najmniejszy płomień, ponieważ aby kapuśniak z młodej kapusty wyszedł jak najlepszy, musi gotować się na wolnym ogniu przez około 30 minut.

 

Krok 6. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy według uznania sól, pieprz oraz koncentrat. Dodaj również podsmażony boczek. Tuż przed podaniem posyp zupę koperkiem lub dodaj szczypiorek. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka
DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Nawóz do pomidorów z kilku składników. Dodaj go podczas kwitnienia, a będą czerwone i jędrne
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here