Kawa i kakao to duet idealny. Sprawdź korzyści płynące z tego połączenia

0
1845

Lubisz zarówno kawę, jak i kakao? To znakomicie się składa, bowiem połączenie obu tych produktów tworzy znakomitą mieszankę dla zdrowia i odporności organizmu. Poza walorami zdrowotnymi ta fuzja smaków jest po prostu świetna.

Dobre kakao ma ogromne wartości prozdrowotne. Kawa również potrafi wpłynąć pozytywnie na nasze samopoczucie. Połączenie kawy i kakao to strzał w dziesiątkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Serowe rogaliki z nadzieniem z zaledwie trzech składników
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy dodatek do obiadu, czyli zasmażana kapusta kiszona

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosowe cudo. Ciasto Rafaello z konfiturą wiśniową

Kakao i jego wpływ na zdrowie

Kakao to skarb pełen wartości zdrowotnych. Bogactwo flawonoidów w kakao, zwłaszcza flawonoidów flawonoli, przyczynia się do poprawy zdrowia serca poprzez obniżanie ciśnienia krwi i poprawę przepływu krwi. Kakao jest także źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i wspierają obronę organizmu przed chorobami.

Ponadto kakao zawiera magnez, żelazo, potas i miedź, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek. Wpływa również pozytywnie na nastroje, poprawiając produkcję endorfin i serotonin. Badania sugerują, że spożywanie kakao może pomóc w poprawie funkcji poznawczych i zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

Jednak ważne jest, aby wybierać produkty zawierające wysoki procent kakao bez dodatku cukru i tłuszczu, aby maksymalnie wykorzystać korzyści zdrowotne tego cennego składnika.

DZISIAJ GRZEJE:  Zdrowa, szybka przekąska. Przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem

Połączenie kawy i kakao

Badania potwierdzają korzyści płynące z łączenia kawy i kakao. Te korzyści to choćby mniejszy stres, mniejszy niepokój i większą dokładność w wykonywanych zadaniach poprzez zdecydowanie zwiększoną koncentrację.

Podczas profesjonalnych badań przeprowadzonych na Clarkson University of Georgia w Stanach Zjednoczonych podzielono uczestników na cztery grupy, z których jedna otrzymywała napój na bazie kakao, a druga kakao z kofeiną. Wyniki testów nastroju, motywacji i uwagi były imponujące, wskazując na korzyści płynące z picia kawy z dodatkiem kakao.

Wystarczy, że do porannej kawy dodasz łyżeczkę dobrego kakao.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na faszerowane parówki. Smaczna i niedroga kolacja dla całej rodziny

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Tomasz Strzelczyk i jego prosty przepis na obiad dla zabieganych
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here